Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, αυτό δεν θα προκαλούσε πρόβλημα τόσο στη νομισματική ένωση, όσο στην ίδια τη χώρα, επανέλαβε σήμερα ο Κριστιάν Νουαγέ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση οικονομικού ενδιαφέροντος στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Η Ελλάδα έχει ρεαλιστικά στη διάθεσή της «μερικές ημέρες» για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, υπογράμμισε ο Νουαγέ μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς η—όποια—συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από πολλά κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι εξαιρετικά επείγον επομένως η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, συνέχισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα για την ίδια την Ελλάδα», είπε ο Κριστιάν Νουαγέ συμπληρώνοντας ότι δεν αγωνιά για τη χώρα αυτή. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το χρέος, όσο η επανεκκίνηση της οικονομίας, πρόσθεσε, και αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις και να μην αρθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί ήδη, συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.
Ακόμη, ο Νουαγέ ανέφερε πως η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και του ευρώ κυμαίνεται σε ένα φάσμα που μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τις διαφορές της συγκυρίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και έκρινε ότι δεν εγείρει «σημαντικά ερωτήματα».
Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, ο Νουαγέ έκρινε ότι «μοιάζει να δουλεύει», καθώς «οι προοπτικές φέτος για την ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερες. Αναμένουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1 – 1,5%». Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ταχύτερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε, προωθούνται με βραδύτητα και είναι άτολμες.