Επενδυτές και κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να μετρούν το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας σύμφωνα με τους Financial Times.
«Το ερώτημα που κάνουν είναι κατά πόσον είναι δυνατό να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποπληρώσει ορισμένους από τους πιστωτές της, δημιουργώντας νέες ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία» αναφέρει η εφημερίδα.
«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα φτάσουν σε συμφωνία» έγραψε σε έκθεση ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS. «Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος μιας αποτυχίας και ενός Grexit, δεν πρέπει να υποτιμάται» σημειώνει.
Η ταμειακή κατάσταση της κυβέρνησης παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης, κάτι που δεν επιτρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε ακριβώς θα αναγκαστεί η Αθήνα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.
H Silvia Merler, οικονομολόγος στο Bruegel, έχει υπολογίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σφοδρής μείωσης στις δημόσιες δαπάνες, κυρίως μέσω καθυστερήσεων στην εξόφληση προμηθευτών.
«Μια χρεοκοπία της Αθήνας στις εγχώριες υποχρεώσεις της, με την μορφή της καταβολής υποσχετικών τίτλων (IOUs) στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, πιθανότατα θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη» γράφουν οι FT και προσθέτουν ότι: «Μια χρεοκοπία στα δάνεια του ΔΝΤ θα ήταν απεχθής πολιτικά, καθώς με έμμεσο τρόπο η Ελλάδα θα αρνιόταν να πληρώσει ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου που συνεισφέρουν στα ταμεία του θεσμού. Ωστόσο, θεωρείται σε γενικές γραμμές λιγότερο επικίνδυνη από μια χρεοκοπία στην ΕΚΤ».
Η άρνηση αποπληρωμής του ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πυροδοτούσε μια αυτόματη χρεοκοπία σε άλλες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα έπρεπε να αποφασίσει αν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, αφήνοντας περιθώρια στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν τα στραβά μάτια.