Η ταχύτητα των πρόσφατων ρευστοποιήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων είναι ανησυχητική, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), προσθέτοντας ωστόσο ότι συνολικά η κίνηση είναι μια φυσιολογική διόρθωση.
Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η τράπεζα θα αυξήσει λίγο τις αγορές τίτλων τον Μάιο και τον Ιούνιο για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ρευστότητα στην αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου – αλλά όχι για να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις στην αγορά.
Η τράπεζα ίσως αυξήσει τις αγορές τίτλων τον Σεπτέμβριο για να εξομαλύνει τις συναλλαγές και να διατηρήσει το μέσο μηνιαίο όρο στα 60 δισεκ. ευρώ, είπε.
«Δεν βλέπω την πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές των Bunds και άλλων κρατικών ομολόγων ως λόγο ανησυχίας, στο βαθμό που αυτό αντανακλά μια διόρθωση της αγοράς» είπε ο Κερέ σε χθεσινή ομιλία του που ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους και δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είναι η ταχύτητα της αντιστροφής που με ανησυχεί περισσότερο».
«Μετά από αρκετά παρόμοια επεισόδια, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό ακραίας αστάθειας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που δείχνει σημάδια μειωμένης ρευστότητας» δήλωσε.
Οι ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν οι πιο έντονες από την εισαγωγή του ευρώ.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθαν από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδά τους στα τέλη Απριλίου σε άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα, μια απρόσμενη αντιστροφή την ώρα που η ΕΚΤ αγοράζει 60 δισεκ. ευρώ τίτλων κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την πλευρά του, ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να πετύχει το στόχο για τον πληθωρισμό.
Μετά τα σχόλια των δύο αξιωματούχων, επισημαίνει το Reuters, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στα 1,1160 δολάρια.