Τις επιφυλάξεις του σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Time, Peter Spiegel.
Μοιάζει να είναι μία από τη σειρά προτάσεων που πάνε κι έρχονται ανάμεσα στην Κομισιόν και την Αθήνα στην προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, παρά ένα ολοκληρωμένο «σχέδιο Γιούνκερ» που θα κόψει τον Γόρδιο Δεσμό, αναφέρει.
Ακόμα κι αν δεν είναι μια πλήρως διαρθρωμένη πρόταση Γιούνκερ, σημειώνει ο αρθρογράφος, το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως αυτά που λέει για την τωρινή διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Δεν είναι κρυφό πως η Κομισιόν βλέπει το ΔΝΤ και το Βερολίνο ως αναίτια σκληρούς στις συνομιλίες με την Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Γιούνκερ, για εβδομάδες προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους «σκληρούς».
Δεν είναι κρυφό επίσης πως οι άλλοι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, συνεχίζει ο Spiegel, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια του Ντάισελμπλουμ για την προσπάθεια της Επιτροπής να παρέμβει εν αγνοία του τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η νέα προσπάθεια του Γιούνκερμπορεί να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις, επειδή και πάλι μοιάζει κανείς από τους άλλους «παίκτες» να μην γνώριζε τι σχεδίαζε ο Γιούνκερ. «Κεραυνοβοληθήκαμε», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν γνώριζαν κάτι για την πρωτοβουλία αυτή.
Η Κομισιόν δεν έχει καλό παρελθόν σε τέτοιες μάχες, τονίζει ο Spiegel, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια του Όλι Ρεν την εποχή της κρίσης στην Κύπρο να βρεθεί λύση απορρίπτοντας το σχέδιο που είχαν συμφωνήσει ΔΝΤ και Βερολίνο.
Ο Ρεν έχασε τη μάχη και το ΔΝΤ και το Βερολίνο, με τη βοήθεια, της ΕΚΤ, ουσιαστικά εξανάγκασαν τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να δεχθεί τους σκληρούς όρους υπό την απειλή πως θα χάσει όλη τη στήριξη της ΕΚΤ στις κυπριακές τράπεζες, τη λεγόμενη «πυρηνική επιλογή» που θα είχε καταστρέψει τον οικονομικό τομέα της χώρας.
«Το νέο σχέδιο Γιούνκερ είναι αντιμέτωπο με την ίδια μοίρα. Εν τέλει, είναι το Eurogroup και το ΔΝΤ που θα αποφασίσουν ποιοι είναι οι όροι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη ρευστότητα», καταλήγει ο Spiegel.