Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δημιουργεί τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα σε «βαθιά ύφεση», ενώ θα εμπόδιζε την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Με βάση τις νέες οικονομικές της προβλέψεις, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ αβέβαιη».
Η EBRD προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% πέρυσι, και ανάπτυξη 2% για το 2016. Οι προβλέψεις της, που είναι πιο απαισιόδοξες από των Βρυξελλών για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος, τελούν υπό την αίρεση συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.
«Αυτές οι προβλέψεις θα είναι απολύτως άκυρες» στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν καταβάλει μια πληρωμή για το χρέος της, εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές αναλήψεις» ή ακόμα και ανεπίσημους τίτλους αναγνώρισης χρέους, γνωστούς ως IOU, ενός είδους δηλαδή εικονικού νομίσματος με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί των δημοσίων υπάλληλων, εκτιμά η τράπεζα στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή της ετήσια γενική της συνέλευση στην Τιφλίδα.
«Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ενδεχομένως θα επέστρεφε σε βαθιά ύφεση, της οποίας το εύρος και τη διάρκεια είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς» προσθέτει.
«Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί σοβαρά από τους φόβους για αθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας των πληρωμών του εξωτερικού χρέους ή για το ακραίο σενάριο μιας εξόδου από την ευρωζώνη» αναφέρει ακόμη η EBRD.