Μήνυμα για στροφή σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με στοχευμένα μέτρα στήριξης για απόσβεση ζημιών από την πανδημία αναμένεται να στείλει σήμερα Δευτέρα το Eurogroup. Στη Σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης θα συζητηθούν οι συστάσεις για το 2022 για συνέχιση των στοχευμένων μέτρων στήριξης με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες κάθε κράτους και το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος αναμένεται να αποτυπώσει τις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και κυρίως για το καυτό θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Για την Ελλάδα, που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και βρίσκεται με τις μηχανές αναμμένες για να εκδράμει με 10ετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές, με στόχο να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 3,5 δισ. ευρώ ώστε να εξοφληθεί το τελευταίο γραμμάτιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα να έχει πυρομαχικά στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας η σημερινή συνεδρίαση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφενός γιατί είναι ανοιχτή η πολιτική διαπραγμάτευση για το εξιτήριο από την ενισχυμένη εποπτεία και η Αθήνα αυτήν την περίοδο περνάει από τις συμπληγάδες της 13ης αξιολόγησης, αφετέρου θα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για ήπια πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και ώς το 2060, τα οποία όμως προϋποθέτουν ένα καλό δίκτυο συμμάχων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε σχέση με τα δύο αυτά ζητήματα που για την κυβέρνηση είναι μείζονα καθώς σε συνάρτηση με τις εξελίξεις θα δημιουργηθεί ανάλογο πλαίσιο κίνησης για το 2022. Και μόνο η παρουσία του Κρίστιαν Λίντνερ στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη νέα σύνθεσή του φτάνει για την ομάδα των οκτώ σκληρών χωρών του Βορρά και οπαδών των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για να αποκτήσουν αίσθημα υπεροχής και να μετατραπούν σε γεράκια της λιτότητας.

Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής από την ίδια μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος που θα χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», δηλαδή οι δαπάνες εξυπηρέτησης σε ετήσια βάση να ξεπερνούν το κομβικό όριο του 15% του ΑΕΠ, και τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό να επιστρέψουν.

Χρέος

Τράπεζα της Ελλάδος

Καμπανάκι για το ελληνικό χρέος που καλπάζει έχει χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στην ενδιάμεση έκθεση επισημαίνεται η πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας (37,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022) και από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με την έκθεση τούτα είχαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα χείρω του βασικού σεναρίου των προβλέψεων για το συγκεκριμένο μέγεθος, καθώς ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στο 138%, περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις. Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις, παραμένοντας όμως χαμηλότερες από το επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ.