Η αποτροπή της επέκτασης της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο είναι ο πραγματικός λόγος που η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Μαρκ Φάμπερ.
«Είναι ένα πολιτικό θέμα που πολλοί παραβλέπουν», δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Εάν φύγει η Ελλάδα, οι χώρες του Οργανισμού του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φοβούνται ιδιαίτερα ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει στενότερες σχέσεις (στη Μεσόγειο)». Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι εάν η Αθήνα δεν καταβάλει τις δόσεις για την αποπληρωμή του χρέους της – με 840 εκατ. δολάρια να πρέπει να καταβληθούν την Τρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Εάν συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο, «ο ρωσικός στόλος μπορεί να περάσει στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Φάμπερ.
Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας καθιστά την είσοδο στη Μεσόγειο πολύ πιθανή λόγω της εγγύτητας της Μαύρης Θάλασσας, εξήγησε ο Φάμπερ, προσθέτοντας ότι ένα Grexit ουσιαστικά δίνει την τέλεια ευκαιρία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για κάτι τέτοιο.
Η Ελλάδα γενικά θεωρείται ως πύλη εισόδου στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντική βάση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αναφέρει το CNBC.
Η θεωρία του Φάμπερ βρίσκει στήριξη και στις ευρωπαϊκές ανησυχίες για στενότερες σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας ύστερα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον Απρίλιο, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας επιτρέπει στον Πούτιν να βάλει μια σφήνα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη στάση τους για τη Ρωσία», ανέφερε η βρετανική ερευνητική ομάδα Civitas σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.
Αν και οι πολιτικοί παράγοντες μπορεί να διαφωνούν με τη θεωρία του Φάμπερ, η αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπεριφέρεια δημιουργεί ανησυχίες, επισημαίνει το CNBC και επικαλείται την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, η οποία θεωρεί πως οι εγχώριες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις στη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγήσουν τον πρόεδρο Πούτιν στο να ενισχύσει τα σχέδιά του για επέκταση στο εξωτερικό, πέραν της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας.