Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών ακινήτων του Βόλου, με συμμετοχή και εκπροσώπων από τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27.11.2010 στο Συνεδριακό Κέντρο FORUM του Βόλου, με αιτήματα: τη μείωση της δημευτικής φορολογίας των ακινήτων (τεκμήριο διαβίωσης, γον.παροχές, ΦΑΠ), τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των επαγγελματικών ακινήτων, την αναβολή της ισχύος των ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις, τη μείωση των προστίμων δήλωσης της αλλαγής χρήσης υπογείων και παλαιών ακινήτων, και γενικά την κατάργηση των μέτρων που οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα.
Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς και η Πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Βόλου Δικηγόρος κα Νεόκλεια Κρατήρα. Στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση από στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ προς τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης χώρων, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και το πρόγραμμα της ΠΟΜΙΔΑ για την ομαδική ασφάλιση κτιρίων.
Για τη φορολογία ακινήτων ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε η κατάρρευση της κτηματαγοράς, της οικοδομής και κατ΄επέκταση της οικονομίας δεν αναστρέφονται με ημίμετρα όπως η προσωρινή αναστολή του «πόθεν έσχες» μόνον για αγορά πρώτης κατοικίας, αφού θα έπρεπε να περιλαμβάνει την αγορά κάθε είδους ακινήτου και την ιδιωτική ανοικοδόμηση έως 500.000 ευρώ.
Η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους περιλαμβάνει πολλές θετικές ρυθμίσεις, όπως η επέκταση των δόσεων και η ρητή εξαίρεση από κάθε αναδρομικό φόρο και εισφορά. Όμως δεν μειώνει τα πρόστιμα στα υπόγεια και στα παλαιά ακίνητα, οπότε η προσέλευση θα παραμείνει απόλυτα απαγορευτική στο σύνολο των ιδιοκτητών τέτοιων χώρων, ούτε λύνει το θέμα της προσμέτρησής τους στο τεκμήριο διαβίωσης, για το οποίο η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τον συνυπολογισμό των δηλωθέντων χώρων ως βοηθητικών χώρων, και όχι ως χώρων κύριας χρήσης, αφού άλλωστε οι χώροι αυτοί δεν νομιμοποιούνται, ούτε προσαυξάνεται το νόμιμο εμβαδόν των ιδιοκτησιών.
Για να μην σταματήσουν οι συναλλαγές (αγοραπωλησίες-μισθώσεις) ζητείται η αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο για όλους και για ένα σημαντικό μεταβατικό διάστημα για τις μισθώσεις, ιδιαίτερα των ακινήτων μικρού εμβαδού, τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν πλήρως. Αυτό που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, τονίστηκε, είναι η εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης των κτιρίων, και όχι η έκδοση πιστοποιητικών!
Η Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου κα Νεόκλεια Κρατήρα τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Μαγνησίας δεν έχουν καμιά απολύτως δυνατότητα να πληρώσουν τα τεράστια ποσά της έκτακτης εισφοράς και ιδιαίτερα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όταν σήμερα τα περισσότερα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, αλλά και πολλές κατοικίες είναι από καιρό ξενοίκιαστα. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποτελούσε τη «χαριστική βολή» στην οικονομία και την κοινωνία του Βόλου τόνισε η Πρόεδρος.