Τα ζευγάρια έχουν και φέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις καθώς η ΑΑΔΕ άνοιξε σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή τους.
Ακόμα και όσοι υπέβαλαν το 2021 χωριστή δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος
Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία κοινή δήλωση. Ωστόσο η φορολογική διοίκηση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα και στους δύο συζύγους να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση μετά από αίτηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ που ανήκουν.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
- Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
- Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
- Υφίσταται λύση γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται ”σε χηρεία”.