Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, και όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορούμε να μιλάμε για την μετά Ιούνιο ανάκαμψη», εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, η χώρα θα εισέλθει στις αγορές και θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, στα πλαίσια ενός βιώσιμου χρέους, και θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
«Σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη και Δημήτρη Καμμένου.
Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα των πλειστηριασμών και στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων, κάποιοι από τους θεσμούς μιλούν και εγείρουν θέμα ηθικού κινδύνου όπως για παράδειγμα για τους πλειστηριασμούς».
Και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε στο σημείο αυτό: «Αν εμείς επιμένουμε στην απαγόρευση των πλειστηριασμών και στο ξεκλήρισμα των ανθρώπων, σου λένε ναι, αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο; Δημιουργεί δηλαδή μια κατάσταση σε κάποιους να λειτουργούν ανήθικα και ενώ μπορούν να πληρώνουν το δάνειο τους δεν το κάνουν. Υπάρχει η άποψη ότι για να αποτραπεί αυτός ο ηθικός κίνδυνος ας πεταχτούν αυτοί οι άνθρωποι στο πεζοδρόμιο για να γλιτώσουν οι τράπεζες».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαυραγάνης που είχε καταθέσει ερώτηση για τα επικίνδυνα cds, μίλησε για «κερκόπορτα ελέγχου ενάντια κρατών που δίνουν μάχη δημοκρατίας, από κερδοσκόπους οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ασφάλιστρα κινδύνου για ομόλογα που δεν έχουν στην κατοχή τους ,με στόχο να εκβιάζουν τις νόμιμες κυβερνήσεις».
«Μπορεί η ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει ώστε να απαγορευθεί η κατοχή ασφαλίστρων κινδύνου για ελληνικά ομόλογα ώστε αυτή η κερκόπορτα να κλείσει», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.
Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό η ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αλλά υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συντάσσονται μαζί της, καθώς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Διευκρίνισε παράλληλα, ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται παγκόσμια συμφωνία ή τουλάχιστον ευρωπαϊκή». ενώ δεν απέκλεισε, για συμβολικούς έστω λόγους όπως είπε, η Ελλάδα να απαγορεύσει την πώληση γυμνών cds.
Απαντώντας στην ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αποδέχθηκαν όρους λειτουργίας του ΤΧΣ που στερούν, όπως είπε, την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου επί των χρημάτων του. ενώ άφησε αιχμές και για το ότι το EFSF δεν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1,2 δις ευρώ.
«Αυτά συνέβησαν το 2012, το 2013, με τις αναθεωρήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι μπορούσαμε. Αν το EFSF αντιμετώπιζε καλόπιστα το θέμα, θα είχε επιστρέψει το ποσό του 1,2 δις ευρώ στην Ελλάδα. Η επιστροφή του ποσού, μπορεί νόμιμα να μην έγινε, στην ουσία όμως ήταν μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των πιέσεων σε αυτή την κυβέρνηση για να υποχωρήσει, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά αυτή η υποχώρηση σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα γίνει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.