Καθώς μία ακόμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε με μια δόση πικρίας, η προσοχή θα στραφεί αυτή την εβδομάδα σε πιο παραγωγικές τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της, γράφει στο Bloomberg ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Ωστόσο, σημειώνει, πιθανότατα οι περισσότερο αποφασιστικές συζητήσεις θα διεξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.
Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου, γράφει ο Ελ Αριάν, η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση να διατηρήσει την Ελλάδα στο «σύστημα υποστήριξης ζωής». Η ΕΚΤ έχει μπροστά της τρεις εναλλακτικές, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, σημειώνει.
Προσποιείται και επεκτείνει
Μέσω του ELA, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια. Αυτό θα γίνει με το πρόσχημα ότι βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας αντί να αναγνωρίζει την πραγματική κατάσταση της χώρας, τη βαθιά οικονομική αφερεγγυότητα και τις ελλείψεις.
Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της. Το μειονέκτημα είναι ότι θα αυξήσει την οικονομική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα, ειδικά σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν σε άσχημο σημείο. Επίσης, έτσι, εμφανίζεται η ΕΚΤ να λειτουργεί ως ένας ακόμη πιστωτής της Ελλάδας, προκαλώντας ανησυχίες για την κατανομή των βαρών.
Τραβάει το βύσμα
Η ΕΚΤ θα είναι ειλικρινής. Θα περιορίσει την περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ανασύροντας όχι μόνο τα νόμιμα θέματα κατανομής των βαρών, αλλά και τονίζοντας πως η συνεχιζόμενη στήριξη μέσω του ELA είναι αναποτελεσματική, όσο δεν υπάρχουν συνοδευτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας. Θα προσφέρει επιπλέον βοήθεια μόνο υπό όρους που έχουν να κάνουν με την πρόοδο των πολιτικών, το νέο χρήμα από άλλες πηγές και τη μείωση του χρέους. Εάν αυτές οι συνθήκες δεν πληρούνται, η απόφαση της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκροή κεφαλαίων και καταθέσεων από την Ελλάδα.
Κάπως έτσι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έλεγχο κεφαλαίων, στάση πληρωμών και επιβολή δρακόντειων μέτρων για να αποκτήσει πρόσβαση σε ό,τι χρήμα υπάρχει στη χώρα. Όλα αυτά θα επιταχύνουν τις εξελίξεις και θα αυξήσουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τραβάει το βύσμα, αλλά στη βάση plan B
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, η άρνηση της ΕΚΤ να προσφέρει κι άλλη βοήθεια θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου – αν και πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο. Η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας με το να ανοίξει τα «παράθυρα» χρηματοδότησης προς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, θα εντείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο μεταξύ, θα προχωρήσει σε ένα είδος ενδιάμεσων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ ή, ακόμη, παραμένοντας στην ΕΕ, αλλά εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως συμβαίνει με τη Βρετανία.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ένα από τα μεγάλα διδάγματα των τελευταίων ετών είναι ότι κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. Για αυτό τον λόγο, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιθανότατα το πρώτο σχέδιο.