Δεν είναι αρνητικό το ΙΚΑ στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, υπό την προϋπόθεση να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, καθώς τα έσοδα του Οργανισμού δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά, είπε, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα fm».

«Τα μεγάλα μείον των εσόδων του ΙΚΑ είναι αν αυξηθεί η ανεργία κι αν υπάρχει εισφοροδιαφυγή», είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε:

«Το ΙΚΑ έχει 2,5 εκατ. ασφαλισμένους. Το πόσοι από αυτούς, ενδεχόμενα τους άμεσα ασφαλισμένους σε εμάς ή από την κατηγορία ιδιαίτερα των μισθωτών που οι συμβάσεις τους από κλαδικές θα πέσουν σε εργασιακή, δεν ξέρω πόσοι θα είναι. Μπορεί να εξελιχθούν και να είναι 100 ή 200 χιλ. μέσα στο 2011 και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σας λέω μετά βεβαιότητας ότι η απώλεια των πόρων από αυτούς, δεν είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος για το ΙΚΑ. Απώλεια των πόρων για το ΙΚΑ είναι αν αυξηθεί η ανεργία και δεν μειωθεί η εισφοροδιαφυγή».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο α’ εξάμηνο του 2011 και στη συνέχεια θα αρχίσει πτωτική πορεία. Και πρόσθεσε: « αν μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή σε ένα ποσοστό 5%, θα υπερκαλύψουμε αυτήν την απώλεια η οποία θα υπάρχει από την αύξηση της ανεργίας».

Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, ο κ. Σπυρόπουλος ήταν κάθετος, υπογραμμίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί. «Αυτή την στιγμή η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ ξεπερνάει σε πραγματικές τιμές τα 800 εκατ. ευρώ, σε αντικειμενικές αξίες βέβαια. Σε πραγματική άξια ξεπερνάει τα 3,5 με 4 δισ. Ακίνητη περιούσια η οποία λιμνάζει θα αξιοποιηθεί, ή θα πουληθεί, ή θα χρονομισθωθεί, ή θα τιτλοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος.