Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της ασφυκτικής κατάστασης στα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, στο Παρίσι ξεκινούν από σήμερα το μεσημέρι και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού κλιμακίου και του Brussels Group.
Στόχος παραμένει η εύρεση ενός κοινού τόπου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, όπως ανέφεραν χθες και κυβερνητικές πηγές.
Την επανέναρξη των εργασιών στο Brussels Group επιβεβαίωσε την Παρασκευή και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Οι συζητήσεις, οι οποίες ξεκινούν στη σκιά του σεναρίου για χρήση μεταχρονολογημένων ομολόγων (ΙΟUs) το οποίο φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters της Παρασκευής, συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρουν οι πηγές από το Μαξίμου «το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της.
H όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται:
-Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
-Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην
-Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις», αναφέρει η άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης και καταλήγει λέγοντας πως «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες. Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του [Reuters, 15.04.2015] τόνισε ότι «παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο. Όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει».