Φόβους ότι η αυξητική τάση των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο δίμηνο του 2015 μπορεί να ανατραπεί εξαιτίας μέτρων όπως η επιβολή του φόρου 26% στις συναλλαγές με “μη συνεργάσιμα κράτη” ή χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (πχ, Βουλγαρία και πΓΔΜ), εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Κυριάκο Λουφάκη, «παρά τη ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιχειρήσεων, αν εξαιρέσουμε τον κλάδο των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές μας κατέγραψαν σημαντική αύξηση το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Ας μην τις καταστρέψουμε εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, στην οποία σαφέστατα θα συντελέσει και η – έστω και σχετικά προσωρινή – επιβολή του φόρου 26% με το άρθρο 21.1 του Ν. 4321/15 που αφορά στις συναλλαγές με μη συνεργάσιμα κράτη και με κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η χώρα μας έχει εδραιώσει διαχρονικά σημαντική έντονη εμπορική παρουσία σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η πΓΔΜ και είναι σαφές ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών, τελικών προϊόντων από παθητική τελειοποίηση κλπ από αυτές τις χώρες θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από την τυχόν εφαρμογή της παρακράτησης φόρου».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΒΕ ζητάει εκ νέου από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του άρθρου 21.1, το οποίο -όπως επισημαίνει- “δυστυχώς, παρά τις εντονότατες και απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία”.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, τέλος, ότι τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους βιώνουν ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. “Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί αφενός η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και αφετέρου η επιστροφή της αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της χώρας και την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη” καταλήγει.