Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κήρυξε σήμερα επισήμως την έναρξη των εργασιών για να δημιουργηθεί ένας «δείκτης της ευημερίας» που να αντανακλά την ποιότητα της ζωής των Βρετανών.
Εθνική συζήτηση πρόκειται να οργανωθεί για να μετρηθούν «από τον Απρίλιο» οι πρόοδοι στην ποιότητα της ζωής των Βρετανών.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον εκτιμά ότι η ποιότητα της ζωής δεν μπορεί να υπολογιστεί με βάση μόνο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο μετρά την ανάπτυξη.
Ενώ αναγνώρισε πως, «αν δεν έχετε δεκάρα στην τσέπη, θα είναι δύσκολο να κάνετε πολλά πράγματα», ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «εδώ και δεκάδες χρόνια, οι δυτικές κοινωνίες έβλεπαν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται τακτικά ενώ τα επίπεδα ικανοποίησης παρέμεναν σταθερά ή μειώνονταν».
«Αν κανείς πιστεύει, όπως εγώ, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή, τότε πρέπει να πάρεις συγκεκριμένα μέτρα ώστε η κυβέρνηση να επικεντρώσει στην ποιότητα της ζωής μας όσο και στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τις εργασίες των βραβευμένων με Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Αμάρτια Σεν.
Οι Συντηρητικοί θέλουν «να δημιουργήσουν ένα κλίμα που να είναι περισσότερο ευνοϊκό για τις οικογένειες και να οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Κάμερον, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου έχει θέσει σε εφαρμογή το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στη Βρετανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν ως το 2015 το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Με την εθνική συζήτηση πρέπει να εντοπιστούν οι συνιστώσες της «εθνικής ευημερίας». Ο δείκτης θα βασίζεται στους δείκτες υγείας, εκπαιδευτικού επιπέδου, εισοδηματικών ανισοτήτων και περιβάλλοντος, καθώς και στα συμπεράσματα από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε μέτρα ξεκινώντας απ’ αυτά που θα μας πουν οι άνθρωποι, απ’ αυτά που μετράνε περισσότερο γι’ αυτούς», δήλωσε η Τζιλ Μάθεσον, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών που έχει αναλάβει να εκπονήσει τον εν λόγω δείκτη.