Θύμα ενός ανώνυμου απατεώνα έπεσε ένας μεγαλοεπενδυτής στην Ελβετία, ο οποίος πείστηκε να αγοράσει μετοχές της Airbnb, αλλά τελικά πιάστηκε κορόιδο, χάνοντας περίπου ένα εκατ. δολάρια.
Όπως αναφέρει το Forbes, τον Οκτώβριο του 2017, ένας απατεώνας παρουσιάστηκε ως δήθεν υπάλληλος μιας διεθνούς εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πρόσφερε σε έναν επενδυτή την «ευκαιρία» να αγοράσει δικαίωμα επί μετοχών της Airbnb, τρία χρόνια πριν η εταιρεία ενοικιάσεων οικιών εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Το ανώνυμο θύμα πείστηκε και έστειλε αρχικώς πάνω από 40.000 δολάρια σε αντάλλαγμα για τις συγκεκριμένες μετοχές. Τον Δεκέμβριο έστειλε άλλα 40.000 δολάρια. Και τους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, μετέφερε άλλα 990.000 δολάρια: συνολικά πάνω από ένα εκατ. δολάρια έφυγαν από τα χέρια του προς… άγνωστες πολιτείες (και τσέπες).
Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη
Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν το θύμα επισκέφτηκε τα δήθεν γραφεία της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την οποία θεωρούσε ότι είχε συναλλαγές. Τότε ήταν που βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν γραφεία, αλλά όλα ήταν μια καλοσχεδιασμένη απάτη εις βάρος του.
Στη συνέχεια, το θύμα προσπάθησε να καλέσει τον τηλεφωνικό αριθμό του φερόμενου ως διαχειριστή των περιουσιακών του στοιχείων, ωστόσο, όπως ήταν εύλογο, τηλεφωνική γραμμή είχε αποσυνδεθεί. Τον περασμένο απευθύνθηκε σε Ελβετούς ερευνητές για να τον βοηθήσουν, αναφέροντας ότι ήταν επενδυτής με έδρα την Ελβετία, ενώ και η ίδια η ελβετική αστυνομία ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να την βοηθήσει να ερευνήσει ορισμένα από τα χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές τράπεζες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν εις το πηλίκο και η ταυτότητα του πλαστού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας επενδυτής εξαπατήθηκε να ποντάρει σε μετοχές της Airbnb: το 2019, το Forbes είχε αναφέρει την περίπτωση όπου πολλοί επενδυτές εξαπατήθηκαν να πληρώσουν έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια για ψεύτικες μετοχές όχι μόνον στην Airbnb, αλλά και των Lyft, Palantir και Uber. Οι απατεώνες πέτυχαν να αποσπάσουν όλα αυτά τα μετρητά σε μόλις τέσσερις μήνες μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.
«Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2020 η Airbnb εισήχθη στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή της να σημειώνει υψηλό στα 165 δολ. και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 103 δισ. δολ. Πλέον έχει φθάσει σε κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολ. και οι μετοχές πωλούνται στα 201 δολάρια, κάτι που θα έκανε χαρούμενο κάθε επενδυτή που είχε ποντάρει στην εταιρεία πριν από την IPO της. Δυστυχώς όμως, το θύμα της απάτης δεν διαθέτει ούτε μία μετοχή», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.