Περιορισμό του στόχου για ανάπτυξη στο 7% για το 2015 σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την οικονομία της σε βιώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και απαλλαγμένα από τη διαφθορά επίπεδα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Μιλώντας στο κινεζικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ξεκαθάρισε ότι μετά από δεκαετίες με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετάβαση της οικονομίας σε νέο μοντέλο.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ακολουθεί ήδη νέο πρότυπο» δήλωσε ο Λι και συμπλήρωσε: «Συστημικά, δομικά και θεσμικά προβλήματα έχουν εμφανιστεί. Εάν δεν προχωρήσουν σε βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερή αναπτυξιακή πορεία».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η θεραπεία του σοκ δεν αποτελεί λύση για την Κίνα σε αυτή τη φάση. Αντίθετα, όπως τόνισε ο Λι «μια ανάπτυξη της τάξης του 7% για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα θα εξασφαλίσει σταθερά θεμέλια για εκσυγχρονισμό».
Κατά το 2014, η Κίνα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 7% συμβαδίζει με το μακρόπνοο σχέδιο της χώρας να χτίσει μια «μεσοαστική ευημερούσα κοινωνία».
«Ο στόχος της διατήρησης σταθερής ανάπτυξης προστατεύει την εργασία. Καθώς αναπτύσσεται όλο και παραπάνω ο τομέας των υπηρεσιών, ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται και ως εκ τούτου η οικονομία μεγαλώνει σε μέγεθος. ‘Αρα ένας ρυθμός ανάπτυξης 7% είναι ικανός να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την εργασία” υπογράμμισε ο Λι.
‘Αμεσος στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία 10 εκατ. αστικών θέσεων εργασίας για να διασφαλίσει ότι η ανεργία στα αστικά κέντρα δεν θα ξεπερνά το 4,5% κατά το 2015. Για το λόγο αυτό, η χώρα επενδύει περισσότερα από 130 δισ. δολάρια σε έργα ανάπτυξης σιδηροδρομικών δικτύων και υποδομών εντός του έτους. Αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για έργα ύδρευσης, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν κατά 2,74 τρισ. δολάρια το 2015, μια αύξηση της τάξης του 10,6%. Σε σύγκριση με το 2,1% του 2014, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί στο 2,3% φέτος, αναφέρει το Bloomberg..