«Θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν». Το μήνυμα από τη Γερμανία είναι ξεκάθαρο προς την ελληνική πλευρά και για πρώτη φορά εκφράζεται δημόσια, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για τρίτο δάνειο άνω των 30 δισ. ευρώ με μνημόνιο.
Μάλιστα γερμανικές κυβερνητικές πηγέςαπέρριψαν την πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 δισ. που απομένουν στην Ελλάδα, από την διάσωση των 172 δισ. ευρώ.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, υποστήριξαν πως «αν ένα μέλος σπάει τις συμφωνίες επανειλημμένα, το κόστος είναι μεγαλύτερο από μία χρεοκοπία».
Σκληρή γλώσσα για την χώρα μας χρησιμοποίησε ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Μια ημέρα μετά από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι ενδεχόμενη μη αποπληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σημαίνει και πιστωτικό γεγονός, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε πως ο κ. Σόιμπλε εννοεί τα όσα λέει, συμπληρώνοντας πως δεν είναι πρόθεσή του Γερμανού υπουργού να απειλήσει την Ελλάδα, αλλά να την κάνει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την στάση που τήρησαν Ισπανία και Πορτογαλία κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ανέφερε ότι είναι «ασυνήθιστο μια χώρα της Ευρωζώνης να κατηγορεί με αυτόν τον τρόπο άλλες χώρες». Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «ήταν ένα λάθος πολύ ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτά δεν γίνονται στο Eurogroup. Δεν πρέπει να ανακατευόμαστε στις υποθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων μας», δήλωσε.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυρίου Σόιμπλε επεσήμανε ότι η Γερμανία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να είναι αυστηρή με την Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.
«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να τηρεί τους κανόνες», ανάφερε σχετικά.
Μήνυμα στην Ελλάδα πως τώρα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Τώρα είναι η ώρα να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο κ. Μέρκελ. Προσέθεσε πως η υπερψήφιση της 4μηνης παράτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως πλέον χρειάζεται μεγαλύτερος βαθμός συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να καλύψει τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία ολοκλήρωσης του 5ου ελέγχου,όπως ζητούν οι δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Βαρουφάκης ετοιμάζει λίστα με συγκεκριμένα μέτρα για το Eurogroup.
Άλλωστε σε ανακοίνωση του EFSF ξεκαθαρίστηκε ότι το μνημόνιο υπάρχει κανονικά και παρατείνεται με το αίτημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάθοδο κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα την Τετάρτη και αναζητείται εναλλακτική μέθοδος επικοινωνίας.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο Bloomberg, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ύπαρξη συζητήσεων για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
«Εάν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και όντως η Ελλάδα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, νομίζω ότι η διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου στήριξης θα είναι πιο εύκολες. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέα συμφωνία όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε συζητήσει πως η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, πιθανώς και μέσω μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αυτό το σενάριο, όμως, μοιάζει λιγότερο πιθανό αυτή τη στιγμή, με δεδομένη και την τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις
Νωρίτερα, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος, τόνισε ότι είναι ανοιχτό νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ.
«Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση στο Eurogroup και στα μέλη του για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», διέψευσαν αργότερα οι Βρυξέλλες.