Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το δημοσιονομικό στόχο και το δημοσιονομικό κενό για το 2015 κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην ερώτηση του  κάνει λόγο για «αλληλοαναιρούμενες, αντικρουόμενες και ασαφείς δημόσιες δηλώσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου» για το δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα ζητά τη διευκρίνιση του στόχου για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Οι συνεχείς, αλληλοαναιρούμενες, αντικρουόμενες και ασαφείς δημόσιες δηλώσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις των αρμοδίων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δημιουργούν, αν μη τι άλλο, σύγχυση.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι χθεσινές (26.02.2015) και προχθεσινές (25.02.2015) δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης περί «χρηματοδοτικού» και «δημοσιονομικού» κενού το 2015.

Μάλιστα, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες (δυνητικό «χρηματοδοτικό κενό») είναι λίγο-πολύ γνωστές και προκύπτουν από την υποχρέωση κάλυψης τόκων και χρεολυσίων από τον δανεισμό της χώρας σε τακτά χρονικά διαστήματα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση «περί δημοσιονομικού κενού ύψους 5-7 δισ. ευρώ το 2015».

Δημοσιονομικό κενό σημαίνει όμως απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Και αυτό οδηγεί στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, αντίστοιχου ύψους, προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Παρά την καθησυχαστική, μετέπειτα, δήλωση «ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο», δημιουργείται εύλογη ανησυχία και προβληματισμός, δεδομένης και της επιδείνωσης βασικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, με δεδομένη την ασάφεια της Απόφασης του Eurogroup για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, την σημαντική υστέρηση των εσόδων, τόσο του Κρατικού Προϋπολογισμού όσο και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, της μετεκλογικής αβεβαιότητας και των Κυβερνητικών παλινωδιών, αλλά και την αδυναμία του Υπουργού Οικονομικών, ακόμη και σήμερα σε συνέντευξή του (27.02.2015), να καταθέσει αριθμούς και οικονομικά μεγέθη,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον. Ποιός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής που παρακολουθούν και αξιολογούν οι εταίροι; Και ποιός ο στόχος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (για τη διάκριση δείτε τον Προϋπολογισμό του 2015 – Πίνακα 3.4, σελ. 104); Πάνω σε ποιούς μηνιαίους στόχους εργάζεται η Κυβέρνηση και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;

2ον. Με τί ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης έχουν γίνει αυτές οι εκτιμήσεις για το 2015; Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2014, διαμορφώθηκε στο +0,8%, έναντι στόχου +0,6% στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (δείτε και τη χθεσινή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας).

3ον. Ποιόν στόχο έχει θέσει η Τρόικα («Θεσμοί») για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015; Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, «για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, οι Θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες το 2015» (“the Institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account”), και όχι, όπως αναληθώς αναφέρετε, «εμείς μαζί με τους εταίρους, αλλά βασικά εμείς» (Συνέντευξη, Ρ/Σ Real, 25.02.2015).

4ον. Με βάση τους ανωτέρω στόχους (Ερωτήματα 1 και 3), ποιό είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015; Υπενθυμίζεται ότι, σε Συνέντευξη Τύπου, στις 20.02.2015, δηλώσατε ότι «δεν έχουμε επιλύσει ακόμη το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού». Ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό; Ποιό το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα;».