Το μεγάλο πρόβλημα της κάλυψης των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αναλύουν οι Financial Times που βλέπουν ότι μπορεί η συμφωνία να έδωσε μερικές ανάσες ανακούφισης, ωστόσο «ο συμβιβασμός μπορεί να έσωσε την Αθήνα από τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων – ακόμη και χρεοκοπίας – αλλά εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες».
Η εφημερίδα στους κινδύνους τοποθετεί το γεγονός ότι αν και η τετράμηνη παράταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και των 19 κρατών-μελών την Τρίτη, τώρα πρέπει να επικυρωθεί από αρκετά εθνικά κοινοβούλια και κυρίως από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, οι πολιτικοί επιμένουν πως η κοινοβουλευτική επικύρωση είναι δεδομένη, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά δύσκολη.
Η πιο σκληρή μάχη μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα, όπου τα μέλη της ακροαριστεράς του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να παραπονούνται επειδή εγκαταλείφθηκαν οι υποσχέσεις περί οριστικής κατάργησης του μνημονίου.
Η εφημερίδα τονίζει ότι πολλοί από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ενέκρινε η Βουλή.
Οι Financial Times τονίζουν πως ακόμη κι αν εγκριθεί η παράταση της σύμβασης σε Αθήνα και Βερολίνο, τα 7,2 δισ. ευρώ δεν θα δοθούν μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει τις υφιστάμενες προϋποθέσεις. Κι αυτό μπορεί να πάρει μήνες.
Έτσι τίθεται ένα επείγον πρόβλημα: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα της Αθήνας εξαντλείται γρήγορα – τον προηγούμενο μήνα τα φορολογικά έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω του στόχου – και μπορεί να χρειαστεί έξωθεν στήριξη πριν τα τέλη Μαρτίου.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η Αθήνα έχει συζητήσει δημοσίως δύο πιθανές πηγές ρευστότητας: 1,9 δισ. ευρώ κέρδη που δημιουργήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων (εντόκων γραμματίων).
Οι αρχές της ευρωζώνης όμως, έχουν εν πολλοίς αποκλείσει και τις δύο επιλογές. Μάλιστα η ΕΚΤ ανησυχεί για επέκταση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ στις εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα αγοράζουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες.
Κατά την εφημερίδα στο τέλος του τετραμήνου έρχεται μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για όταν λήγει η παράταση, τον Ιούνιο με τα… νεύρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να είναι τεντωμένα.