Το ελληνικό αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας κατατίθεται σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει σειρά δεσμεύσεων αν και από το Βερολίνο έρχονται αρνητικά μηνύματα με τον υπουργό οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε να τονίζει ότι δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση προς παράταση αλλά μόνο μνημόνιο.
Η προτεινόμενη παράταση που ζητάει η Ελλάδα θα έχει εξάμηνη διάρκεια.
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Το αίτημα αναμένεται να βασίζεται στις προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Μοσκοβισί και αποδέκτης θα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συγκληθεί Eurogroup την Παρασκευή σύμφωνα με τα όσα θα περιγράφονται στο ελληνικό αίτημα.
Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο σχέδια του προσχεδίου Μοσκοβισί από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρα οι συμβιβασμοί που κάνει η ελληνική πλευρά.
Όπως προκύπτει από το τελικό προσχέδιο «Μοσκοβισί» πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το αίτημα για παράταση η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί για μια ευρύτερη, κοινωνικά πιο δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο την μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Στο σχετικό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Θ αναλάβει άμεση δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα έχει πλήρη χρηματοδότηση. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Επίσης στο αίτημα παράτασης η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα.
Η δυνατότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των νέων οικονομικών συνθηκών. Τα μέτρα για την μείωση του βάρους του χρέους και της επίτευξης μιας ακόμα πιο αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξεταστεί σε ευθυγράμμιση με την δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Επίσης οι ελληνικές αρχές θα επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Η παράταση θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτήν την περίοδο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο ότι:
-Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.