«Οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα», επισημαίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάρκους Φέρμπερ στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο ευρωβουλευτής σχολιάζει θετικά τις αλλαγές στη λειτουργία και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τις πρώτες «εκατό ημέρες» από την ανάληψη καθηκόντων της Επιτροπής Γιούνκερ, σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που προωθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, ο ίδιος σημειώνει ότι η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις, όπως η κρίση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και με εσωτερικές προκλήσεις, όπως η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδας και οι κρίσιμες επερχόμενες εκλογές σε πολλά κράτη- μέλη.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κατά πόσο αξιολογεί ως πιθανή την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων και των συμφερόντων της υπόλοιπης ΕΕ, ο ίδιος απαντά: «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη λύση, αλλά και η Ελλάδα οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει, να προωθήσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να απαλλαγεί από παλιές κακές συνήθειες. Αν θέλει να επιστρέψει στον δανεισμό από τις αγορές, θα πρέπει να αποτελεί ελκυστική οικονομία, γεγονός το οποίο σαφώς δε συμβαίνει σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα στις άλλες χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι δηλαδή είναι δυνατόν απλά να τα εγκαταλείψουν… Η Ευρώπη δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σπασμωδικές αντιδράσεις στις βόρειες και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, με κίνδυνο να αναδειχθούν λαϊκιστικές και αντι- ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Σε επόμενη ερώτηση, τέλος, κατά πόσο το σενάριο αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει τη διάλυση της ΕΕ, ο ίδιος τονίζει την ανησυχία του και σημειώνει ότι «το 2015 αποτελεί κρίσιμο έτος για την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις».