Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 παρουσίασε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Όπως ειδικότερα ανέφερε, «το 2014 τα τακτικά έσοδα παρουσίασαν μια μείωση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω κάποιων αιτιών που δεν γνωρίζουμε, η χώρα στερήθηκε 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάσαμε κοινοτικούς πόρους. Μάλλον οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, σε λόγους γραφειοκρατίας, διότι όταν κάτι το έχουμε και δεν το παίρνουμε, σημαίνει ότι οφείλεται σ’ εμάς και όχι σε κάποιους άλλους. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κατά σύνταξη του προϋπολογισμού είχε θεωρηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ, αυτό φαίνεται ότι κλείνει στα 2,9 δισ. Σε ό,τι αφορά το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή, όλων των φορέων που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ».
Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.
Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ενιαίου Μισθολογίου. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν «αδικίες» και «αδυναμίες» του συστήματος.
Επίσης επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου περί δαπανών μετακίνησης των δημοσίων λειτουργών για να μην υπάρχουν φαινόμενα, όπως φαινόμενο στο παρελθόν, όπου «ένας υπουργός μετέφερε 11 άτομα στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ότι ανοίγει το Μουσείο της Ακρόπολης».
Ακόμη θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μειωθεί και άλλο ο χρόνος για να ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι για την απόδοση της σύνταξης, με ένα νέο λογισμικό.
«Είμαστε το πορτοφόλι του κράτους και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα έχουν ρόλο συμβούλου για το υπουργείο.
Τόνισε δε ότι για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τα υπουργεία. Έφερε ως παράδειγμα την εξοικονόμηση πόρων από τα κτίρια που στεγάζουν φορείς, ενώ μίλησε για φαινόμενα σπατάλης, αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας από το οποίο προκύπτει ότι προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα και την ΕΕ έχουν τιμές που αγοράζουν τα νοσοκομεία 10 έως 20 φορές ακριβότερες από τις χοντρικές τιμές της αγοράς.
Μίλησε για φαινόμενα σπατάλης στους δήμους και τόνισε ότι ήδη σχεδιάζεται διαδικασία για διαγωνισμούς με αντικείμενο κάτω των 60.000 ευρώ διότι μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, διαπιστώνεται ότι δήμοι αγοράζουν πολύ ακριβότερα από ό,τι στην αγορά. Θα εισαχθεί διαδικασία ηλεκτρονικού καταλόγου που θα διευκολύνει τους δήμους, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και αν οι δήμοι δεν ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία δεν θα έχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για δε τις συμβάσεις άνω των 60.000 ευρώ θα καθιερωθούν περισσότερο σύγχρονες διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών για τον περιορισμό της σπατάλης.
Για τα έσοδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και το παραεμπόριο. Ειδικά για τα καύσιμα είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας για τη γρήγορη εφαρμογή μέτρων. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και για το παραεμπόριο που οι εκτιμήσεις της απώλειας φόρων είναι ότι αυτή κινείται σε υψηλά επίπεδα. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν, όμως, και για τον περιορισμό του κόστους της γραφειοκρατίας, διότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι υπάρχουν απώλειες της τάξης των 10 έως 14 δισ. ευρώ.