Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.
Ο Αλ Γκορ, επίτιμος προσκεκλημένος στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά η Marfin Popular Bank με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος», έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία ενώπιον του αδελφού του Πρωθυπουργού, Αντρέα Παπανδρέου, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων όπως ο κ. Μελισσανίδης, ο κ. Θεοχαράκης, κ. Φράγκου κ.α., καθώς και εκπροσώπων οργανισμών από τις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται η Marfin, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία και Αγγλία.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εστίασε στην ανάγκη στροφής προς την πράσινη οικονομία και αναφερόμενος στη χώρα μας αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατό στην Ελλάδα να χρειάζεται κανείς τόσο πολύ γραφειοκρατία για να δημιουργηθούν ένα αιολικό πάρκο ή συστοιχία φωτοβολταϊκών».
Παράλληλα, ο Αλ Γκορ, αναφερόμενος στην επένδυση που είχε προβλεφθεί να γίνει στον Αστακό, άσκησε κριτική στη μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρας μας και φωτογράφισε τη ΔΕΗ ως ένα από τα εμπόδια για να στραφεί η Ελλάδα προς οικολογικότερες μορφές παραγωγής ενέργειας, καθώς την περιέγραψε ως «ένα μονοπώλιο που προστατεύεται από το κράτος».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα οποία όμως, όπως είπε τροφοδοτούνται με λιγνίτη, ενώ η ενέργεια αυτή μεταφέρεται έως εκεί με καλώδια τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες.
Περιγράφοντας το μέλλον, ήταν ιδιαίτερα παραστατικός και ζοφερός, αφού όπως προειδοποίησε, τα επόμενα χρόνια αέρινα φαινόμενα που προέρχονται από τη Σαχάρα θα αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
«Οι σημερινοί 18άρηδες», είπε θα μας ρωτήσουν: «Τι σκεφτόσασταν; Πώς αγνοήσατε όλους τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο;».
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Γκορ απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λόγω πετρελαϊκών συμφερόντων πραγματοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ.
Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος του πρακτορείου Τhomson Reuters, Gerard Wynn, ο διευθύνων σύμβουλος της Camco, Scott McGregor και ο Λεωνίδας Δρόλλας, αναπληρωτής Δ.Σ. του Κέντρου Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών.