Σαρωτικούς ελέγχους πόθεν έσχες για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, διαρκή παρακολούθηση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, φοροκυνηγητό για αποδείξεις και απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιστρατεύει το 2011 το ΣΔΟΕ, με στόχο τη βεβαίωση προστίμων ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ήδη η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με τριπλάσια πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι (4,5 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2009), ενώ οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη με φοροδίκες-εξπρές από το υπουργείο Οικονομικών πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν σε δραστική αύξηση και των εισπράξεων, πέραν των προστίμων που βεβαιώνονται και τις περισσότερες φορές, στο παρελθόν, έμεναν στα χαρτιά.

Το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Γ. Καπελέρη, δεν είναι άλλο από το πόθεν έσχες. Βίλες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη θα πρέπει να δικαιολογούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με τους 2.250 γιατρούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι εντοπίστηκαν με καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει προχωρήσει σε άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και εντός των ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση των ερευνών και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε αναστολή του πόθεν έσχες μόνο για πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά μέτρα και αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.