Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, αντιτάχθηκε στην απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα με νέο χρήμα προκειμένου να αποσοβήσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Νοτ είπε πως ο κυριότερος αντίκτυπος αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι ότι θα μειωθεί η τιμή του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.
Εξηγώντας την επιφυλακτική στάση του για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Νοτ τη χαρακτήρισε “μέσο τελευταίας καταφυγής” το οποίο η ΕΚΤ θα ήταν καλύτερα να κρατούσε στο οπλοστάσιό της.
«Θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από αυτή την πολιτική αγοράς [κρατικών ομολόγων], αλλά κατά πόσον θα είναι αρκετά για να τη δικαιώσουν –ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τόσο ισχυρό φάρμακο, με σημαντικές παρενέργειες- θα πρέπει να το δείξει το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Νοτ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει η ΕΚΤ αν δεν καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό, που τώρα κινείται γύρω στο μηδέν, σε ένα επίπεδο κάτω του 2% όπως είναι ο στόχος της.
«Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο εργαλείο που είχαμε αφήσει στην εργαλειοθήκη μας», είπε. «Αν συνεχίσεις στον δρόμο τού να ξεκινάς τη μηχανή κοπής χρήματος, μπορείς βέβαια να αγοράσεις ό,τι έχει να πουλήσει η κοινωνία… αλλά απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο από τον πυρήνα της δουλειάς μιας κεντρικής τράπεζας».
Το συμβούλιο διοικητών της ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να αγοράζει 60 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων κάθε μήνα από τον Μάρτιο. Στην απόφαση της πλειονότητας αντιτάχθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.