Πέρα από την εν λόγω αναπροσαρμογή ωστόσο, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία βασίζεται σε σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, είναι θετική και σε ότι αφορά τις αυξήσεις τιμών σε άλλα τιμολόγια της Επιχείρησης, όπως τα αγροτικά και τα οικιακά, τα οποία έως πρότινος «επιδοτούνταν» εμμέσως από άλλες κερδοφόρες κατηγορίες τιμολογίων.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά στο πάγιο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται συγκεκριμένες αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε τη μείωση των κατηγοριών των τιμολογίων της Επιχείρησης από 32 σε 13, όπως έχει ζητήσει η τελευταία. Η ΡΑΕ αναμένεται να επιστρέψει έως τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου με νέα εισήγηση προς το ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα προτείνει το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία τιμολογίου.
Σημειώνεται ότι παραπάνω εξέλιξη που προοιωνίζεται σημαντικές αυξήσεις τιμών ρεύματος, δεν αφορά μόνο σε αίτημα της ΔΕΗ (εκπεφρασμένο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο), αλλά συνάδει με πρόταση της Ε.Ε. για εξορθολογισμό των τιμών στην Ελλάδα, αλλά κυρίως με το Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο πέραν όλων των άλλων διαρθρωτικών αλλαγών, προβλέπεται ρητώς η αναπροσαρμογή των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τιμολογιακές αλλαγές εναπόκεινται στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το ρυθμό εκδήλωσης των αναπροσαρμογών και το ύψος των επικείμενων αυξομειώσεων.
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα της Eurostat για τις τιμές ρεύματος προς οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη των 27, η Ελλάδα στο βʼ εξάμηνο του 2009 κατετάγη ανάμεσα στις πιο φθηνές (αμέσως μετά τη Γαλλία και τη Φινλανδία) με μέση τιμή 11,2 ευρώ ανά 100 kWh.
Πηγή: Euro2day