«Η Ελλάδα στην παρούσα φάση κάνει αυτό που χρειάζεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Ο Στρος-Καν επεσήμανε ότι η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι τα προβλήματα ακόμη και μιας μικρής χώρας μπορούν να έχουν τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας ήταν ορθή κίνηση.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το πρόβλημα πως πολλοί θεωρούν ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει και εξασθενεί η διάθεση για αλλαγές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν τόσο στη βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών, όσο και στη βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων.

«Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν», τόνισε ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα και να οραματιστούμε το επόμενο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη συνεργασία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της ιρλανδικής κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως «τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της ευρωζώνης στο σύνολό της».

Πρέπει όμως τα μέλη της νομισματικής αυτής ένωσης να «εργάζονται από κοινού» και να αντιλαμβάνονται ότι όσο «[η ζώνη] διευρύνεται», τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι «απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και εάν συνεπάγεται ορισμένες παρενέργειες».