«Χτύπημα κάτω από τη μέση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου την αύξηση του ΦΠΑ, εκφράζοντας συνολικά απαισιοδοξία για την εφαρμογή του προϋπολογισμού και δηλώνοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υπερβολικούς στόχους που θέτει.
«O εμπορικός κόσμος της χώρας πιστεύει ότι όλος ο σχεδιασμός του
προϋπολογισμού θα υποπέσει σε αστοχίες και εκ των πραγμάτων θα υποστεί
στην πορεία, πολλές αλλαγές, αφού επιχειρεί για ακόμα μια φορά με παλιές
γνώριμες και συχνά αποτυχημένες συνταγές να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες
καταστάσεις.
«Συνήθως ο ετήσιος προϋπολογισμός συνοδεύεται από μια ευχή. Ο φετινός όμως προϋπολογισμός συνοδεύεται από πολλές ευχές, οι οποίες δυστυχώς φαίνεται πως θα παραμείνουν απραγματοποίητες. Ο προϋπολογισμός του 2011 θα έχει αντιπάλους την ύφεση, την ανεργία, την υψηλή φορολογία και την υποανάπτυξη ενώ έχει κύριους υποστηρικτές τους συντάκτες του, δηλαδή την τρόικα των δανειστών μας. Ο virtual προϋπολογισμός του 2011 είναι εκ των
προτέρων ένα σχέδιο προς αναθεώρηση. Η εκτέλεσή του με τους όρους του
Μνημονίου προοιωνίζεται ένα ζοφερό μέλλον για το ελληνικό εμπόριο, αφού
το 2011 θα είναι αναμφισβήτητα η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της
βαθειάς ύφεσης. Οι εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς είναι ότι ο
λογαριασμός των 14,3 δισ. ευρώ του 2011 θα μείνει απλήρωτος», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑ και υπέρ του ενιαίου συντελεστή, εκφράζοντας την αντίθεση της Συνομοσπονδίας όταν μάλιστα, όπως λέει « έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο 2010, οι οποίες είναι άδικες για τους Έλληνες καταναλωτές που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για ΦΠΑ».
«Το συγκεκριμένο μέτρο είναι λάθος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται», δηλώνει ο κ. Κορκίδης, υπολογίζοντας πως η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα λείψει από την υπόλοιπη κατανάλωση.
«Τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, αλλά και να αναθερμάνουμε την οικονομία, τέτοια μέτρα είναι σαν “χτύπημα κάτω από τη μέση”», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Γενικά για τον προϋπολογισμό η θέση η ΕΣΕΕ εκτιμά πως για μία ακόμη φορά η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Μόνο μια τέτοια οικονομική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο από την βαθιά ύφεση.
Από το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού, λέει η ΕΣΕΕ, μόνο τρία σημεία κινούνται σε θετική κατεύθυνση:
α) η κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία
β) η μείωση του συντελεστή τουριστικών καταλυμάτων και φαρμάκων στο 6,5%, από το 11%
γ) η μείωση των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από 24% σε 20%.