Θετικό βήμα για την τόνωση της κτηματαγοράς χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών την απόφαση αναστολής του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία, τονίζοντας ωστόσο πως δεν αρκεί το μέτρο για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης «δίνει αισιοδοξία σε ένα εκατομμύριο και πλέον εργατοτεχνίτες συνεργάτες, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένους με την οικοδομική δραστηριότητα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
«Δυστυχώς όμως, τη χρονική περίοδο που διανύουμε ευρισκόμενοι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φορολογικών μέτρων που έχουν πλήξει τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, το μέτρο της αναστολής του “πόθεν έσχες” δεν αρκεί για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις μας».
Mε το φορολογικό νόμο επιβλήθηκαν φόροι, οι οποίοι «λειτουργούν ανασταλτικά για την ανέγερση νέων κτιρίων», τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει:
α) το Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που καλούνται να καταβάλλουν οι κατασκευαστικές εταιρείες ως αυτοπαράδοση για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει, πέντε χρόνια μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας
β) τη φορολογική επιβάρυνση των οικοδομικών επιχειρήσεων για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει με φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετά τρία χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας (από επτά που ίσχυε).
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει «επιτακτική ανάγκη» για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα:
α) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αυτοπαράδοσης να καταβάλλεται πέντε χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση των κτιρίων
β) ο ΦΜΑΠ να ισχύει και για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις επτά χρόνια μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών.