Μιλώντας σε εκδήλωση για τους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, υποστήριξε πως χώρες τις ευρωζώνης με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα μ’ εκείνα της Ελλάδας, έχουν καταφέρει να επανακτήσουν την εθνική και οικονομική τους ανεξαρτησία. «Εθνική οικονομική ανεξαρτησία όμως σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότητα και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα», πρόσθεσε.
«Η επίσκεψη στη Μεσσηνία, που είναι και η δεύτερη στην Πελοπόννησο, συμπίπτει με μία “περίεργη”, θα έλεγα, συγκυρία. Από τη μια πλευρά, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως βγαίνουμε από την κρίση, πως ξεκινάει η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, πως ο τραπεζικός τομέας επούλωσε πρώτος τις πληγές του και ανέκτησε ήδη τις δυνάμεις του. Από την άλλη, αυτό που βγαίνει σήμερα προς τα έξω να είναι, για άλλη μια φορά, μια εικόνα κρίσης, μιζέριας και έντασης που θολώνει την πραγματική οικονομική εικόνα της χώρας. Μια θολή εικόνα που αν συνεχιστεί κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματικότητα και να μας ρίξει πίσω, ακριβώς την ώρα που και οι στρεβλώσεις της οικονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί και η χώρα έχει ήδη μπει, μετά από αρκετά χρόνια, σε μια τροχιά νέας ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ζανιάς και πρόσθεσε:
«Η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο φανερό πως πολλά πράγματα αλλάζουν στη χώρα μας. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και δουλεύουν, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά εργασίας σταθεροποιείται και ξεκινά η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικό πρόσημο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λιανικές πωλήσεις, οι αναπτυξιακές προσδοκίες επανακάμπτουν στη βιομηχανία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει επίσης: «Η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία και τις πραγματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, από τη μια πλευρά και την εικόνα της χώρας που βλέπουμε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις, δείχνει πως η πορεία στο μέλλον δεν γίνεται σε μονοπάτια χωρίς κινδύνους. Έχει τεράστια σημασία να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».
Την πρόβλεψη ότι είναι ζήτημα 2-3 το πολύ τριμήνων για να δούμε θετική μεταβολή των πιστώσεων και ανάκαμψη των καταθέσεων στον βαθμό που δεν θα διαταραχθεί η υπάρχουσα μακροοικονομική δυναμική και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμείνει υποστηρικτική, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, «Η εκκίνηση του εσωτερικού μηχανισμού δημιουργίας ρευστότητας της οικονομίας είναι προ των πυλών, αρκεί να μην απεμπολήσουμε το απόθεμα αξιοπιστίας, που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε. Το 2015 είναι κρίσιμο για την παγίωση της δυναμικής ανάκαμψης, την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών μετασχηματισμών και την αναπλήρωση της επενδυτικής αιμορραγίας εξαιτίας της κρίσης. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11%, σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2014 – για πρώτη φορά μετά από μια 7ετία. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς καθώς η οικονομία έχει να αναπληρώσει καθαρή απώλεια παραγωγικού κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.
Την περίοδο αυτή, τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών της διοίκησης της Τράπεζας με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. «Επιζητώντας την άμεση επικοινωνία με το επιχειρείν, αλλά και με τους πελάτες της Τράπεζας, που υπερβαίνουν τα 6 εκατ., η διοίκηση επισκέφθηκε σχεδόν όλη την επικράτεια και συναντήθηκε με τουλάχιστον 4.000 παράγοντες της οικονομικής ζωής: από το μικρό βιοτέχνη και τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι τον καθιερωμένο παραγωγό και μεγαλοεπιχειρηματία. Από τον νέο με ιδέες και θέληση να ασχοληθεί με το επιχειρείν και από τον πρωτοεισερχόμενο στην παραγωγική διαδικασία, που αναζητά τον προσανατολισμό του, μέχρι τον καθιερωμένο που αναζητά διεξόδους» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός. Στόχος που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από 6 έτη επώδυνης ύφεσης. Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια».