Ορατό καθίσταται πλέον το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα εντός των επομένων ημερών, καθώς οι υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε μια σειρά από θέματα που έθεταν επίμονα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχει περιορίσει τις διαφορές.
Η επιστροφή της τρόικας θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (καθώς όπως επισημαίνουν πηγές από την Ουάσιγκτον η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση) αλλά και την εκκίνηση των διαδικασιών για την λήψη των αποφάσεων για την επομένη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν άλλωστε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου: Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες εκεί θα αποφασισθεί ότι την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ελλάδα θα διαθέτει:
10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μέσω προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής με τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
16 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα οποία αντιστοιχούν στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος έως το Μάρτιο 2016.
Πρέπει να σημειωθεί πως για το σύνολο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε 97 δισ. ευρώ, ωστόσο από αυτά τα κεφάλαια μόνον τα 14 δισ. ευρώ δεν είναι διασφαλισμένα. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει τα 14 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αν δεν το πετύχει τότε θα κάνει χρήση της προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το εάν θα κάνει χρήση της γραμμής ή όχι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα θα παραμείνει αμετάβλητη.
Αν και μέσα στις τελευταίες 52 εβδομάδες το 10ετες ελληνικό ομόλογο έχει καταγράψει χαμηλότερη απόδοση στο 5,4% (μετά την έξοδο στις αγορές) και υψηλότερη απόδοση στο 9,28% (μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά στο Βερολίνο για εκδίωξη του ΔΝΤ) και σήμερα κυμαίνεται στο 8%, πιθανά καλά νέα από το μέτωπο της αξιολόγησης της τρόικας και την προεδρική εκλογή δεν αποκλείεται να ξαναδώσουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.