Την απάντηση της τρόικας στο πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν νωρίς χθες το πρωί σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αποσκοπούν αφενός στο να καλύψουν δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2015, αφετέρου να επιταχύνουν διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο.
Από τα μέτρα που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου χθες στην τρόικας ξεχωρίζουν:
1. Η αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό που αναμένεται να αποδώσει 200 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος προειδοποιεί πως η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2015, αλλά και σε απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Ο ΣΕΤΕ θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα.
2. Η δέσμη αλλαγών για το ασφαλιστικό για την οποία μάλιστα θα ενημερώσει την Τετάρτη τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αυτές οι παρεμβάσεις προβλέπουν α) την κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 έτη με τριετή μεταβατική περίοδο και εφαρμογή του μέτρου από το 2019, β) την αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη για τους γεννηθέντες από το 1975 και εντεύθεν, γ) περικοπές στο ύψος του ΕΚΑΣ και στον αριθμό των δικαιούχων του, ώστε το κονδύλι να μειωθεί από τα 720 εκατ. ευρώ στα 640 εκατ. ευρώ, δ) το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις έως και το 2017. Αυτή η τελευταία πρόβλεψη προσκρούει πλέον στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για άμεση επαναφορά στα επίπεδα του 2012 των συντάξεων των ενστόλων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.
3. Την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης του πάγιου φόρου των τσιγάρων και του ελάχιστου ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο ΕΟΠΥΥ θα δαπανήσει εφέτος ποσά που ξεπερνούν την προβλεπόμενη επιχορήγηση των 774 εκατ. ευρώ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε εάν υπάρξει υπέρβαση και της επιχορήγησης του 2015 ύψους 526 εκατ. ευρώ αυτή να καλυφθεί μέσω της αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα.
4. Μεγάλες αλλαγές στο σκέλος της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αυτές αφορούν α) νέους εισαγωγικούς μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2015, β) σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2015 έως και το τέλος του 2019 και γ) παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε ΟΤΑ και φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών, κ.α.).