Προτάσεις που εκτοξεύουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα 15,3 δισ. ευρώ, από τα 14,4 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2015 διατυπώνει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε κάποιες περιοχές, αλλά και σε κάποια προϊόντα υπηρεσίες.
Σημειώνεται πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν το 2015 στα 14,41 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 519 εκατ. ευρώ έναντι του 2014, ενώ οι φόροι κατανάλωσης αναμένονται στα 8,922 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του 2014. Ως επί το πλείστον η αύξηση του ΦΠΑ αποδίδεται στην αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.
Ωστόσο, στο Παρίσι η τρόικα επέμεινε για πρόσθετες αλλαγές στον ΦΠΑ και συγκεκριμένα για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, αλλά και του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά.
Ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα και στα εμβόλια, στη διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, στα βιβλία, στις εφημερίδες και τις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Αν η κυβέρνηση τον καταργούσε η αλλαγή αυτή θα αύξανε αυτομάτως τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 526 εκατ. ευρώ.
Ομοίως κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) θα οδηγούσε σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 347 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως δεν υιοθετεί τις προτάσεις αυτές και επικαλείται τα στοιχεία από την είσπραξη του ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, που παρά τη μείωση, από το 2013, του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10% , τα έσοδα αυξήθηκαν.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι ο χαμηλός ΦΠΑ συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού και ενισχύει σημαντικά τις εισπράξεις στον τουριστικό τομέα.