Συνέντευξη, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισεκ. Ευρώ, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μέισταντ δημοσιεύει σήμερα το κοινοτικό δελτίο «Agence Europe».
Με τίτλο «Οι επενδύσεις δεν είναι απλά ζήτημα χρηματοδότησης» το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υποστηρίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες εισφορές των κρατών-μελών. Ο Φ. Μέισταντ τονίζει όμως τη σημασία να υπάρξει παράλληλα ένα κανονιστικό πλαίσιο που να είναι σύμφωνο με τους κανόνες της αγοράς, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.
«Χρειαζόμαστε ώθηση από το δημόσιο τομέα και αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου Γιούνκερ καθώς οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα αυξηθούν σημαντικά ξαφνικά, λόγω της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας», αναφέρει ο Μέισταντ. «Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη πρόσθετες προσπάθειες όταν τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα», τονίζει ο Φ. Μέισταντ ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει ανάγκη να κοιτάξουμε για μια αύξηση των δημόσιων πόρων που δεν θα προέρχονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ο Φ. Μέισταντ αναφέρεται ακόμη στη δυνατότητα κινητοποίησης ενός κονδυλίου ύψους «15 έως 16 δισεκ. ευρώ» από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με επιπλέον 5 δισεκ. δισεκατομμύρια από την ΕΤΕπ, ως «σημείο εκκίνησης», για να λειτουργήσουν ως μοχλός για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Μεταξύ των πιθανών σεναρίων που εξετάζονται, είναι ένα ταμείο που θα μπορούσε να συγκροτήσει και να διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, γιατί «νομικά, αυτό θα ήταν ο πιο γρήγορος και ο πιο απλός τρόπος», σημειώνει ο Φ. Μέισταντ. Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να κάνει χρήση της χρηματοοικονομικής τεχνικής των «τμηματοποίησης», σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα φέρει το πρώτο κομμάτι των πιθανών κινδύνων και η ΕΤΕπ στη συνέχεια θα επωμιστεί ένα κομμάτι του υπολειπόμενου κινδύνου. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εγγυηθεί τις επενδύσεις της ΕΤΕπ εκτός της ΕΕ. Χάρη σε αυτή την τεχνική, «μια σχετικά μικρή αρχική δαπάνη κεφαλαίου έχει ένα σχετικά μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ.