Ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το αν και σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί ως έχει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015, η αν θα κλιμακώσει τις πιέσεις της με στόχο τη λήψη μέτρων για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com αναφέρεται ότι η συνάντηση των επικεφαλής των γραφείων των Επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με την αδυναμία της Γαλλίας να εκπληρώσει το στόχο του 3% ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει σαφές αποτέλεσμα.
Σύμφωνα εξάλλου με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα (1η Δεκεμβρίου), ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί. Η Επιτροπή οφείλει, ως γνωστόν, να καταθέσει τις προτάσεις της για τους προϋπολογισμούς μέχρι την προσεχή Κυριακή (30ή Νοεμβρίου).
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, οι προτάσεις αυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν. Η εφημερίδα Figaro αναφέρεται σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση για τις κυρώσεις της Γαλλίας θα καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη γαλλική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών περιοδεύει αναζητώντας στήριξη. Επισκέφθηκε ήδη τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, τονίζοντας ότι και η Ισπανία είχε επιτύχει δυο φορές να της δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια.
Από την άλλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Focus, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα έπρεπε να διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να έχει τις ίδιες εξουσίες με την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού, η οποία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα είτε σε κράτη μέλη είτε σε εταιρείες που παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο «χωρίς (να απαιτείται) πολιτικός συμβιβασμός».
Το βέτο, «θα έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πώς όλοι από κοινού θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Καθίσταται αναγκαίο να δείξουμε πόσο επιθυμούμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη τις ευρωζώνης δεσμεύονται να μειώσουν το χρέος τους», συμπλήρωσε.