Στη σύνοδο του Εcofin την προσεχή Τρίτη 13 Ιουνίου δίνεται η έγκριση για το ελληνικό σχέδιο ενώ η πρώτη εκταμίευση θα γίνει με τη μορφή προκαταβολής του 13%, περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 επιχορηγήσεις και 1,7 δάνεια, έως τα τέλη του μήνα, όπως δήλωσε χθες από το συνέδριο του Εconomist ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη, του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων 3 στο σκέλος των δανείων από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, έως το τέλος του 2022 ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έρχονται κάθε χρόνο 3,5 δισ. επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το β’ ή το γ’ τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος. Με αυτή τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος έργα και δράσεις με 5,3 δισ. ευρώ – ως άμεσες επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από την Ε.Ε.
Η εκταμίευση της προκαταβολής, είναι το εύκολο μέρος της υπόθεσης. Μετά ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται αφού θα πρέπει να ικανοποιούνται δεκάδες στόχοι μεταρρυθμίσεων ώστε μετά διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος να εκταμιεύεται το ποσό.
Ταμείο Ανάκαμψης: To μεγάλο στοίχημα
Η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια. Αν και η απορρόφηση των πόρων ταμείου Ανάκαμψης διαφέρει από την αντίστοιχη διαδικασία του ΕΣΠΑ, δεν παύει προκειμένου να απορροφηθεί το συγκεκριμένο ποσό η χώρα να ακολουθεί συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραδοσιακά είναι πως «η Ελλάδα είχε προβλήματα με Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων».
«Νομίζω πως έχει αναγνωρισθεί η σημασία της υλοποίησης και ναι υπάρχουν προκλήσεις από τα Σχέδια Δημοσίων Επενδύσεων, όμως αυτό που σε αυτό το στάδιο μπορούσε να γίνει ως προς τη σχεδίαση του προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει γίνει» είπε. Επανέλαβε όμως πως «όλα καταλήγουν στο θέμα της υλοποίησης.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στους διαγωνισμούς που θα συνοδεύουν τα έργα του Ταμείου ώστε να επιτευχθεί ταχύτητα στις διαδικασίες.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν στο προσκήνιο την πρόκληση της ωρίμανσης επαρκούς αριθμού έργων μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η αναγκαία απορρόφηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη θα βοηθήσουν δύο νέοι μηχανισμοί.
Ο πρώτος είναι το λεγόμενο Project Pipeline, δηλαδή η γενική διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ με τον κωδικό «Project Preparation Facility», υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη που θα αναλάβει να προετοιμάσει, να προωθήσει, να τρέξει αδειοδοτικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και έργα που σχετίζονται με στρατηγικές αναπτύξεις, να λύσει εκκρεμότητες με μελέτες και άλλα ζητήματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί.
Ο δεύτερος μηχανισμός, θα έχει στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας και την υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομής στρατηγικής προτεραιότητας και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.