Η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο να εισέλθει στην τρίτη κατά σειρά ύφεση από το 2008, παρά τα πρόσφατα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor ‘s για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Οι κίνδυνοι για τριπλή ύφεση έχουν αυξηθεί», τόνισε ο Six, σύμφωνα με το CNBC, στο σχετικό δημοσίευμα του οποίου επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη έχει ήδη υποστεί δύο υφέσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μία το 2009 και άλλη μία το 2012 και 2013.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Standard & Poor ‘s, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε να καταγράφεται το δεύτερο τρίμηνο του 2013 είχε ήδη κορυφωθεί και η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί πλέον κοντά στο μηδέν.

«Υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η τριπλή ύφεση, ωστόσο θα φτάσουμε στο παρά πέντε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Six.

Ο Six ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, «ο κίνδυνος νέας ύφεσης είναι πολύ μεγάλος». Η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και των τιτλοποιημένων δανείων, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι η ΕΚΤ πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της S&P, το 2015 αναμένεται η ΕΚΤ να προχωρήσει και σε αυτό το βήμα και πως αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο για τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.