Σε αδιέξοδο δείχνουν να βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της, αναφορικά με τον τελικό γύρο των μέτρων που απαιτούνται για να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση προς την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.
Όπως επισημαίνει το άρθρο του πρακτορείου, η κυβέρνηση Σαμαρά αντιστέκεται στην πίεση της τρόικας για πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι κίνδυνοι ενός αδιεξόδου απειλούν την Ελλάδα να μείνει χωρίς στήριξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν και το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι εκνευρισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρξε στο Eurogroup σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας. Η αντιπαράθεση σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα βήματα που απαιτούνται για τη μετά το μνημόνιο εποχή.
«Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση», είχε δηλώσει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το παράλληλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι το 2016, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να θέσει σύντομα τέλος και στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, μια πρόταση που προκάλεσε αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η κυβέρνηση και οι πιστωτές της θα πρέπει να καταλήξουν στην τελευταία αναθεώρηση της ελληνικής διάσωσης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελική συνάντηση της χρονιάς.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό πρόγραμμα.
Πιθανή αποτυχία θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν επιτρέπουν την εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης για τις χώρες που δεν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.