Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις πέντε χώρες λήγει στις 24 Νοεμβρίου, όμως οι traders ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία θέλουν να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αφορά την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία έως ότου λήξει η προθεσμία σε δέκα μέρες.

Από την πλευρά του το Ιράν θέλει χαλάρωση των κυρώσεων, αλλά και του προγράμματος. Η ομάδα των 5+1 χωρών, όπως αποκαλείται θέλει διαβεβαιώσεις ότι δε θα κατασκευαστεί πυρηνικό όπλο.

Τα πιθανά σενάρια είναι τρία: να υπάρξει συμφωνία, να μην υπάρξει συμφωνία και να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.
Αν υπάρξει συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι αργό πετρέλαιο από το Ιράν θα πέσει στην αγορά πιέζοντας περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου, που ούτως ή άλλως διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 79 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 23% σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Φυσικά, η αγορά θα περιμένει περαιτέρω πτώση.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε κατά πάσα πιθανότητα, το νέο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιβάλει, μετά την ορκωμοσία τον επόμενο Ιανουάριο, νέες κυρώσεις στο Ιράν. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία δραστική αύξηση των τιμών πετρελαίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οι τιμές θα αυξηθούν και επειδή υπάρχουν προσδοκίες να μπει Ιρανικό αργό στην αγορά, αλλά και επειδή θα αυξηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις χώρες της Δύσης.

Αν δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις, το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες. Αν δηλαδή δοθεί η παράταση και υπάρχουν προσδοκίες για συμφωνία τότε οι τιμές θα κινηθούν σταθεροποιητικά εν αναμονή κάποιου αποτελέσματος.