Σε συμφωνία με τους πιστωτές της στη Λέσχη του Παρισιού κατέληξε η κυβέρνηση της Αργεντινής έτσι ώστε να γλιτώσει τη στάση πληρωμών την 31η Ιουλίου.
Η εν λόγω συμφωνία ανακοίνωσε την Τρίτη (22/6) υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού», η οποία «θα μας επιτρέψει να μη χρειαστεί να περιέλθουμε σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 31η Ιουλίου», την προθεσμία για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, διευκρίνισε ο κ. Γκουσμάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αντί να καταβάλλουμε 2,4 δισ. δολάρια όπως ήταν προγραμματισμένο, καταλήξαμε στη ρύθμιση να κάνουμε πολλές καταβολές, που θα ανέρχονται σε περίπου 430 εκατ. δολάρια η καθεμιά, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση 2 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή», είπε ο υπουργός όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό το ποσό, των 2,4 δισ. δολαρίων, ήταν η τελευταία δόση δανείου που η χώρα της Λατινικής Αμερικής επαναδιαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές της στη Λέσχη του Παρισιού το 2014.
Ο κ. Γκουσμάν σημείωσε πως το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, πάντως η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 31η Ιουλίου και η δεύτερη το 2022.
Η Λέσχη του Παρισιού, ομάδα κρατών-πιστωτών, ειδικεύεται στον χειρισμό κρατικών στάσεων πληρωμών και την διευθέτησή τους με τη διμερή διαπραγμάτευση των δημόσιων χρεών.
Η Αργεντινή συνεχίζει να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το Μπουένος Άιρες καλείται να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 44 δισ. δολάρια που είχε δανειστεί από τον διεθνή οργανισμό η προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.
«Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, όμως δίνουμε την προτεραιότητα στο να πρόκειται για καλή συμφωνία», επέμεινε ο κ. Γκουσμάν.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, έκανε τον Μάιο περιοδεία στην Ευρώπη με σκοπό να εξασφαλίσει στήριξη για την αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους που έχει λάβει η χώρα του από τη Λέσχη του Παρισιού και το ΔΝΤ.
Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής, «όπως έχει σήμερα, είναι αδύνατον να αποπληρωθεί», είχε υπογραμμίσει ο κ. Φερνάντες λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ευρώπη.
Η οικονομική κρίση στην Αργεντινή, σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά περίπου 10% το 2020 και τη φτώχεια να εξαπλώνεται και να πλήττει πλέον το 42% του πληθυσμού.
Το 2020 η κυβέρνηση του κ. Φερνάντες μπόρεσε να επαναδιαπραγματευθεί χρέη του δημοσίου της Αργεντινής που υπόκεινται σε ξένη νομοθεσία ύψους 66 δισ. δολαρίων και ακόμη χρέη που υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία, άλλων 41,7 δισ. δολαρίων.