Ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ. ευρώ για να διασώσει την οικονομία της ευρωζώνης από τη στασιμότητα και να χρησιμοποιήσει πρόσθετα αντισυμβατικά μέτρα, όπως ποσοτική χαλάρωση, αν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, αποδίδουν ηγετικό προφίλ στον επικεφαλής της ΕΚΤ. «Κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» σχολιάζουν αναλυτές στη βρετανική εφημερίδα και επισημαίνουν ότι τα γεράκια δεν θα παραδοθούν εύκολα.

Και οι 23 κεντρικοί τραπεζίτες στήριξαν την ιδέα του διοικητή να επανέλθει ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί από το 2012, ιδέα που ο κ. Ντράγκι αρχικώς υπονόησε πριν από δύο μήνες, χωρίς να δώσει μεγάλη συνέχεια. Η αρμονία που δείχνει να επικρατεί στο συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο για λήψη πιο επιθετικής δράσης, εφόσον συνεχιστεί να απειλείται η ευρωζώνη με ιαπωνικού τύπου αποπληθωρισμό.

Παρότι, ο Ντράγκι έδειξε να υποχωρεί στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, στη χθεσινή επανέφερε δυναμικά το μήνυμα, δηλώνοντας ότι ο ισολογισμός θα συνεχίσει να διευρύνεται «ο κόσμος να χαλάσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι FT.

Ο Γιοργκ Κρέιμερ της Commerzbank δήλωσε ότι η επίδειξη ενότητας για τον στόχο του ισολογισμού έδειξε ότι ο κ. Ντράγκι «είναι το αφεντικό».

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες ημέρες. «Ο Ντράγκι χωρίς αμφιβολία κέρδισε τη μάχη για τον στόχο του ισολογισμού, αλλά δεν ξέρουμε αν θα κερδίσει τον πόλεμο», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ της Royal Bank of Scotland. «Δεν νομίζω ότι τα “γεράκια” θα παραδοθούν εύκολα όσον αφορά τις αγορές κρατικών ενεργητικών», πρόσθεσε.