«Η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης» τονίζεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καλώντας τις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν στην «υπέρβαση των πρόσφατων καθυστερήσεων» στην εφαρμογή του προγράμματος.
Η αποστολή του ΔΝΤ είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης, και η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της οφείλεται στην εκκρεμότητα του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων.
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνει η νέα αποστολή του ΔΝΤ και γενικότερα της τρόικας στην Κύπρο. Όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η αποστολή δεν αναμένεται να μεταβεί στο νησί πριν τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Η κατάσταση στην Κύπρο, με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Δευτέρα (20 Οκτωβρίου) και την παρουσίασε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αποχωρεί από τη θέση αυτή και αναλαμβάνει ο Αμερικανός Μαρκ Λιούις.
Όπως σημειώνει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, στην έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Μεγάλες ανισορροπίες που συσσωρεύτηκαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση κορυφώθηκαν με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στις αρχές του 2013. Ως απάντηση, οι (κυπριακές) αρχές έλαβαν πρωτοφανή μέτρα εκ των προτέρων για την επίλυση των προβλημάτων και την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων συστημικών τραπεζών, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και ενέκριναν τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, με στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από διεθνή οικονομική βοήθεια περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου ένα δισεκατομμύριο παρέχεται από το ΔΝΤ και εννέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Περίπου πέντε δισεκατομμύρια 750 χιλιάδες ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και του ΕΜΣ.
Η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής τους, οι αρχές αναδιάρθρωσαν και ανακεφαλαιοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, καταργήθηκαν οι εγχώριοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, ενοποιήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ξεκίνησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα επιτεύγματα αυτά βοήθησαν ώστε η Κύπρος να έχει εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, νωρίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.
Ωστόσο, η υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης εξακολουθεί να είναι προκλητική και η προοπτική παραμένει δύσκολη. Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το 2013 και η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά επιπλέον 3,2%, πριν ανακάμψει ελαφρώς το επόμενο έτος. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας είναι υπερχρεωμένοι. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει ευάλωτος, λόγω των υψηλών και αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σφιχτών συνθηκών χρηματοδότησης, με τους περιορισμούς στις εξωτερικές πληρωμές να είναι ακόμη αναγκαίοι για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα. Η επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία απαιτεί την υπέρβαση των πρόσφατων καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επαίνεσε τις έντονες προσπάθειες των (κυπριακών) αρχών για την αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, την απελευθέρωση των ροών εγχώριων πληρωμών, την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και το ξεκίνημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Παρ ‘όλα αυτά, τα μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Κύπρου εξακολουθεί να είναι δύσκολη και η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Το συμβούλιο (του ΔΝΤ) τόνισε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθήσει στην αναβίωση στήριξης της ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», προστίθεται στην έκθεση και καταλήγοντας αναφέρεται:
«Το συμβούλιο επαίνεσε τις αρχές για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπογράμμισε ότι η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και η προστασία των ευάλωτων ομάδων. Το συμβούλιο ενθαρρύνει, επίσης, τις αρχές να ιδιωτικοποιήσουν τις κρατικές επιχειρήσεις και να αναπτύξουν μια στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».