«Συνωστισμός» επικράτησε χθες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιδότηση των παγίων δαπανών. Τις πρώτες 4 ώρες λειτουργίας του mybusinessSupport 3.293 επιχειρήσεις έσπευσαν να υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα που δίνει «κουπόνια» για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2021.
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν και να οριστικοποιήσουν το έντυπο Ε3 το οποίο απαιτείται, ανεξάρτητα της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.
Όπως αναφέρει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 17η Ιουνίου 2021 και ώρα 23:59:59.
Επιδότηση παγίων δαπανών: Σχεδιάζεται παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 17 Ιουνίου
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ήδη την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μετά τη θύελλα αντιδράσεων που πυροδότησε στους λογιστές η προθεσμία της 17ης Ιουνίου σε συνδυασμό με την απαίτηση παράλληλης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των δυνητικά δικαιούχων.
Ακόμα και μετά τη διορθωτική κίνηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με το έντυπο Ε3, οι αντιδράσεις των λογιστών – φοροτεχνικών δεν κόπασαν. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει πρακτικά ανεφάρμοστη την κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών και επανέρχεται στο αίτημά του για παράταση της προθεσμίας υποβολής και των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ζητά ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας. «Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά».
Επί του παρόντος, το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου φαίνεται να απέχει πολύ από τα σενάρια παράτασης που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το επικρατέστερο αφορά παράταση της προθεσμίας της 17ης Ιουνίου έως το τέλος του μήνα .
Προς το τέλος Ιουνίου άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ανοίξει μία ακόμα πλατφόρμα η οποία θα προσφέρει ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις για συμψηφισμό φόρων και εισφορών έως το τέλος του έτους. Το νέο μέτρο αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους οι οποίοι εμφάνισαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το περασμένο έτος και δικαιούνται «κούρεμα» έως και 50% στις ενισχύσεις των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα έχουν την επιλογή να λάβουν πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ίσο με το 35% των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων ανταλλάσσοντας την έξτρα ρευστότητα με απώλεια του «κουρέματος».
Η ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το διάστημα από 1η Απριλίου 2020 ως και 31 Δεκεμβρίου 2020, παρέχεται μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, για την αποπληρωμή:
- τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή/ και
- τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:
- απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
- ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
- έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
- είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
- είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
- δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.
Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.
Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.