Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πως το αυξανόμενο φορολογικό βάρος επηρεάζει σημαντικά το κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση των υπηρεσιών τους.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Έχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, είναι ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών και θεωρώ ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον ΣΕΤΕ χρήζουν σοβαρής επεξεργασίας».
Ιδιαίτερα για τα ακίνητα, σημείωσε ότι υποστηρίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ως σύγχρονη μορφή επένδυσης, που ενώ είναι τόσο διαδεδομένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα είμαστε ακόμα διστακτικοί ενώ το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Ελλάδα» όπως είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η στρατηγική για τον τουρισμό για την προσεχή προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) συνίσταται στην ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού με το συνδυασμό του φυσικού και του πολιτιστικού αποθέματος και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας σε ένα συνολικό προϊόν εμπειριών, που θα το χαρακτηρίζει η υψηλή ποιότητα σε όλες τις πτυχές των προσφερόμενων υπηρεσιών, θα περιλαμβάνει ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων αλλά διακριτών τουριστικών προϊόντων και θα εξασφαλίζει ένα ενιαίο επίπεδο ελάχιστων ποιοτικών χαρακτηριστικών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ο τουρισμός αποτελεί την κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που υλοποιείται στις περιφέρειες της χώρας. Στις προτάσεις και των 13 ΠΕΠ ο τουρισμός τίθεται σαν η πρώτη ή η δεύτερη προτεραιότητα μαζί με την αγροδιατροφή.
Εκτενέστερη αναφορά, όπως είπε ο υπουργός, γίνεται και στο σχέδιο του νέου τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) το οποίο εξειδικεύει όσα αναφέρονται στο κείμενο του νέου ΕΣΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, γνωστοποίησε ότι ένας ευρύς διάλογος ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός εντίμου πλαισίου συνεργασίας με τους ιδιώτες και η έμπρακτη συμπαράσταση στις προσπάθειες των υγιών επιχειρήσεων.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκουμε τη βελτίωση του μηχανισμού αξιολόγησης, στοχεύουμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκταμίευσης» κατέληξε ο υπουργός.