Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, ξεκινώντας μία διαμάχη που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των αυξημένων αρμοδιοτήτων (δημοσιονομικής επιτήρησης) που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος – πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 3%, για τον οποίο είχε προηγουμένως δεσμευθεί το Παρίσι.
Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις των δημοσίων δαπανών από τη γαλλική κυβέρνηση – εάν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις σε αυτές από την αδύναμη οικονομία της χώρας – ανέρχονται σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ έναντι του 0,8% που είχε συμφωνήσει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες. Αυτό μπορεί να θέσει τον γαλλικό προϋπολογισμό σε «σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης» με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα, οδηγώντας πιθανόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον γυρίσει πίσω στο Παρίσι για αναθεωρήσεις, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Έως τώρα, η γαλλική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, πέραν αυτών που πρότεινε την Άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τον κίνδυνο μίας δημόσιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες.
Η σύγκρουση των Βρυξελλών με τη Γαλλία μπορεί να συνοδευτεί από μία διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο περιθώριο, επειδή είχε μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε ως οριακή την απόφαση για το αν θα υπάρξει σύγκρουση με την Ιταλία.
Η αξιοπιστία της νέας εξουσίας των Βρυξελλών διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί σοβαρά, αναφέρει το δημοσίευμα, εάν οι μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είναι σε θέση να περιφρονούν τους νέους κανόνες, οι οποίοι δίνουν στην Κομισιόν το δικαίωμα να ζητά αλλαγές στα σχέδια των προϋπολογισμών πριν αυτοί παρουσιασθούν στα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό θα σηματοδοτούσε, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι το καθεστώς των αυστηρών προϋπολογισμών μπορεί να επιβληθεί μόνο στις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραλληλίζουν το θέμα αυτό με τον τρόπο που η Γαλλία και η Γερμανία αγνόησαν τα δημοσιονομικά όρια πριν από μία δεκαετία χωρίς συνέπειες, μία κίνηση που οι ίδιοι θεωρούν ότι εξασθένησε μοιραία τη δημοσιονομική πειθαρχεία στην ένωση. «Αυτό που υποτιμάται είναι πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συνολική αξιοπιστία των κανόνων», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Το Παρίσι και η Ρώμη υποστηρίζουν ότι δεν είναι λογική η περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών, ενόψει της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Οι αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή πολιτική γνωρίζουν ότι στη Γαλλία διογκώνεται το κλίμα κατά της ΕΕ και ότι η απόρριψη του προϋπολογισμού της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το ακροδεξιό και τασσόμενο κατά της ΕΕ κόμμα του Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπέν. Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει το φετινό έλλειμμα της Γαλλίας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα για το 2014 θα μειωθεί μόλις κατά 0,1% φέτος έναντι του στόχου της ΕΕ για μείωση κατά 0,8%. Η Γαλλία διατρέχει τον κίνδυνο κυρώσεων έως το 0,2% του ΑΕΠ. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή έως την 15η Οκτωβρίου και μία απόφαση να σταλεί πίσω στο Παρίσι. Ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της Επιτροπής υπό τον Μπαρόζο που συνεδριάζει την 29η Οκτωβρίου.