Σε συμπληγάδες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς καλείται να λύσει το δύσκολο γρίφο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας πέντε βασικούς στόχους και δέκα ειδικές δράσεις, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να στοχεύει σε ανάπτυξη 6,2% το 2022, μετά από ήπια ανάκαμψη 3,6% φέτος.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί καίριο βήμα, καθώς η χώρα μας επιδιώκει να κινητοποιήσει υψηλότατο πακέτο επενδυτικών πόρων, ύψους 57,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επενδύσεις. Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει να αναθερμανθεί η οικονομία που τόσο έχει πληγεί μετά και την πανδημία, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι βασικοί στόχοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας:
-Επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
-Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022
-Μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων δανείων» μέχρι το τέλος του 2022
-Δημοσιονομική ισορροπία και ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα
-Δημιουργία επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023
Και μπορεί η χώρα μας να κατέλαβε τη δεύτερη θέση -μετά την Πορτογαλία και μαζί με τη Γερμανία- ως προς τον χρόνο κατάθεσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά η πρόκληση την ορθή αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος είναι μεγάλη, δεδομένου ότι το 2022 η Ελλάδα θα κληθεί να απορροφήσει τα διπλάσια από το συνηθισμένο της πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των 5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 30%. Συνολικά, το ύψος της κοινοτικής στήριξης του προγράμματος είναι 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια, και όλα πρέπει να απορροφηθούν έως το 2026. Μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν, το «Ελλάδα 2.0» έχει προϋπολογισμό 57,6 δισ. ευρώ.
Συστήνεται ειδική υπηρεσία συντονισμού
Για την προώθηση του προγράμματος έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, με επικεφαλής τον Νίκο Μαντζούφα- ο οποίος κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ- η οποία θα στελεχωθεί από 40 άτομα, εκ των οποίων οι 20 τουλάχιστον από τον δημόσιο τομέα που γνωρίζουν από διοίκηση αλλά και πολλοί τεχνοκράτες, καθώς θα υπάρχει και πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης έργων. Η ειδική αυτή υπηρεσία αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο της παρακολούθησης και του συντονισμού στην υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα.
Πότε αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις
Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν έως τις 27 Ιουνίου και από το Συμβούλιο μέχρι τις 27 Ιουλίου, με βάση τους κανονισμούς. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλο ένα 20ήμερο για την εκτελεστική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ πιθανότατα δεν θα φτάσει στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Αυγούστου.
Κρίσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις
Εν τω μεταξύ, τα έργα ξεκινούν με εθνικούς πόρους, με πρώτο το «Εξοικονομώ», του οποίου μάλιστα ο προϋπολογισμός αυξήθηκε έτι περαιτέρω. Το σχέδιο περιλαμβάνει εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, η ηλεκτροκίνηση, η κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.