Την αντικατάσταση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κίνας Ζου Σιάο -Τσουάν εξετάζει ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών προσώπων, μετά τις εσωτερικές διαμάχες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται ενώ ο Σι, που βρίσκεται δύο χρόνια στη θέση του προέδρου της χώρας, προσπαθεί να τοποθετήσει περισσότερους συμμάχους του σε κορυφαίες θέσεις της κυβέρνησης, του στρατού και του κομμουνιστικού κόμματος, δήλωσαν αξιωματούχοι του κόμματος που έχουν γνώση των σχεδίων.
Οι αλλαγές προσώπων αναμένονται κοντά στην περίοδο της συνόδου του μεγάλου συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία οριστική απόφαση για τον Ζου.
Τους τελευταίους μήνες, ο Ζου πίεζε συνεχώς για αλλαγές στις αγορές, μεταξύ των οποίων και την απελευθέρωση των επιτοκίων. Η κινεζική ηγεσία, εν τω μεταξύ, ανησυχεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν ένα επιπλέον βάρος τώρα για την οικονομία που πασχίζει να επιτύχει τον κυβερνητικό στόχο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,5%.
Ένας λόγος υπέρ της παραμονής του Ζου στη θέση του είναι ο φόβος της αντίδρασης των αγορών λόγω της αποχώρησής του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του κόμματος. Η αντικατάστασή του θα μπορούσε να αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της κινεζικής οικονομικής πολιτικής και την ισχύ της δέσμευσης της ηγεσίας της χώρας για μεταρρυθμίσεις, σε μία περίοδο που πολλά άλλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν προβλήματα. Η μετακίνηση του «θα μπορούσε να υποδηλώνει μία λεπτή μετατόπιση στο ισοζύγιο εξουσίας μεταξύ των μεταρρυθμιστικών και των αντιδραστικών δυνάμεων», δήλωσε ένας ειδικός για την Κίνα στο πανεπιστήμιο Cornell.
Ο κυριότερος διεκδικητής για τη θέση του Ζου στην κεντρική τράπεζα είναι ο Γκούο Σουκίνγκ, ένας πρώην τραπεζίτης και επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της χώρας που έχει σήμερα τη θέση του Διοικητή της Σαντόνγκ, μίας ευημερούσας ανατολικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Ο κ. Γκούο θεωρείται επίσης μεταρρυθμιστής, αλλά μένει να φανεί αν θα πίεζε για μεταρρυθμίσεις, όπως κάνει ο Ζου, πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο Πρόεδρος Σι ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του Ζου πέρυσι τον Μάρτιο, παρά το ότι ο 66χρονος κεντρικός τραπεζίτης είχε περάσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το οποίο είναι το όριο συνταξιοδότησης για τους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.