Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων της εστίασης με κεφάλαια ύψους 330 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ η κυβέρνηση προχωρά στη σύνταξη και άλλων προγραμμάτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Ο λογαριασμός των επιδοτήσεων που θα χορηγηθούν για να σταθούν όρθιες οι κλάδοι που έχουν χτυπηθεί από το τσουνάμι της πανδημίας ανέρχεται στα 700 εκατ ευρώ περίπου.
Η επόμενη μεγάλη δράση αφορά στον Τουρισμό με επιδοτήσεις να φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ οι άλλες δυο την επιχορήγηση γυμναστηρίων και παιδότοπων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.
Όλες οι δράσεις θα ενταχθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ το οποίο ενισχύεται μέσα από το REACT EU, το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που συνδέεται με την πανδημία.
Η επιχορήγηση επιχειρήσεων γυμναστηρίων και παιδότοπων θα αποδίδεται με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νέες επιχειρήσεις θα λάβουν το χαμηλότερο ποσό που θα προβλέπει η κρατική επιδότηση. Το συγκεκριμένο εργαλείο έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του χαμένου τζίρου καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου.
Δικηγόροι
Η δράση για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκατ ευρώ για «να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας» αναφέρεται. «Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να περιορίσει με τη μορφή ενίσχυσης, την απώλεια εισοδημάτων γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων και να υποστηρίξει την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.
Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών του επιτηδευματία κατά το έτος 2019. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.