Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι διέθεσε σήμερα το ποσό των 82,6 δισεκ. ευρώ σε 255 τράπεζες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος TLTROs που ανακοίνωσε τον Ιούνιο για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με 4ετή δάνεια και πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,15%) με στόχο την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται για την πρώτη από τις 8 συνολικά πράξεις αναχρηματοδότησης που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ έως τον Ιούνιο του 2016 για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι η συμμετοχή των τραπεζών ήταν μικρή – καθώς το μέγιστο ποσό που μπορούσαν να πάρουν από την ΕΚΤ ανέρχεται σε 400 δισεκ. ευρώ -, αλλά σημειώνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να ζητήσουν ρευστότητα τον Δεκέμβριο. Πολλές τράπεζες ήταν απρόθυμες να συμμετάσχουν στη σημερινή προσφορά της ΕΚΤ, πιθανόν λόγω του φόβου ότι αυτό θα μπορούσε να τις εμφανίσει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων ελέγχων αντοχής (stress tests) που διεξάγει η ΕΚΤ, σημειώνει το Ρόιτερς.
Για να συμμετάσχουν στην προσφορά της ΕΚΤ, τα πιστωτικά ιδρύματα έπρεπε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποστείλουν συμπληρωμένα έντυπα αναφοράς έως τις 28 Αυγούστου. Οι φορείς που θέλουν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο TLTRO του Δεκεμβρίου πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωμένα έντυπα αναφοράς έως τις 20 Νοεμβρίου.
Στις δύο πρώτες προσφορές, οι τράπεζες και όμιλοι τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να δανεισθούν ποσά έως το 7% του συνολικού ύψους των ανεξόφλητων δανείων τους προς τον ιδιωτικό τομέα (εκτός των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά). Συνεπώς, οι επιλέξιμες τράπεζες που δεν κάλυψαν σήμερα το όριο αυτό, θα μπορούν να το κάνουν με τη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδότηση, ανάλογα με την εξέλιξη του δανεισμού τους σε σχέση με έναν προκαθορισμένο δείκτη αναφοράς.
Οι συναλλαγές TLTROs, μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την 4η Σεπτεμβρίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, θα έχουν μεγάλη επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ, καταλήγει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.